Politika

Sinoć na TV Prva: Aleksandar Vučić

Foto: Screenshot

11. 2. 2023. / 0.44

Aleksandar Vučić: Vanredni izbori zavise od moje odluke

Gostujući sinoć na TV Prva, predsednik Vučić je najavio da zbog otvaranja fabrike možda neće otići u Brisel, ali nije hteo da otkrije koja je to fabrika, kao što nije rekao ni koji to najveći srbomrzac trenutno deluje u Beogradu. Rekao je samo da će eskalacija sukoba u Ukrajini biti za pet-šest meseci, i da će se to odraziti na Kosovo

Predsednik Aleksandar Vučić je sinoć opet govorio javnosti o trenutnoj situaciji u zemlji i njenoj perspektivi, ovog puta na TV Prvoj.

Najavio je da možda neće otići na sastanak u Brisel gde je zakazan još jedan pokušaj rešavanja problema Kosova, zato što će 23. februara otvoriti najveću fabriku u zemlji, "fabriku lepoticu“.

Ta fabrika će u početku imati 500 miliona evra izvoza, a na kraju dve milijarde, što će biti spas za budžet. Međutim, predsednik nije želeo da precizira gde će biti otvorena ta fabrika i kojom industrijskom granom će se baviti.

Rekao je da ne bi voleo da vanredni parlamentarni izbori budu ove godine, ali ne isključuje mogućnost da će biti. To zavisi samo od njegove odluke, rekao je a ne "od nivoa legitimiteta“.

Objasnio je da bi vanredni parlamentarni izbori mogli biti ako se Srpska napredna stranka, čiji je lider, spusti na 35-37 odsto podrške, da se rejting tri desničarske partije podigne na 15 odsto, socijalista na isto toliko, a "evropskog bloka", u koji je ubrojao i Zdravka Ponoša, na 20-22 odsto, kao i manjina na osam do 10 odsto.

Tada bi postojala tri kampa. Jedan je SNS, drugi mogu da budu SPS i desničari sa 30, i treći su levičari, evropejci i manjine na 30 odsto. Za strance je idealno da budu pata karte, kazao je Vučić.

U narednih pet-šest meseci predsednik Vučić očekuje eskalaciju sukoba Rusije i Ukrajine. Srbija će u toj poziciji biti "između čekića i nakovnja“ pošto će pritisci za uvođenje sankcija Rusiji biti strahovitno snažniji, a i dosad su bili snažni.

Dodao je da će se ta situacija odraziti i na pitanje Kosova i da zato treba pustiti vlast u Srbiji da "tera dok može", a on će znati kad je trenutak da to narodu saopšti.

Otkrio je i da u Beogradu deluje "istaknuti srbomrzac", Evropljanin koji nije vezan za Evropsku uniju, i da "toliko mrzi Srbe i Srbiju, da to nije video".

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu