Vojska Srbije

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

16. 1. 2023. / 14.40

Aleksandar Vučić: Za vojne specijalce plata do 320.000 dinara

Predsednik Srbije najavio je danas da će biti mnogo uloženo u rast plata zaposlenih u Vojsci Srbije i najavio da će 15. februara biti objavljen konkurs za prijem do 5.000 mladih u specijalne jedinice VS

Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa predstavnicima Vojske Srbije rekao da će na Dan državnosti 15. februara izdati naredbu kao vrhovni komandant, a načelnik Generalštaba raspisati konkurs za prijem do 5.000 mladih momaka i devojaka u specijalne jedinice VS, javlja RTS.

Osnovna plata specijalaca iznosiće više od 200.000 dinara, precizirao je vrhovni komandant, a sa dežurstvima biće i 300.000 do 320.000 dinara. Tako velikim platama Srbija želi da podstakne mlade da se prijave u specijalne jedinice Vojske Srbije na sva tri nivoa.

Prvi nivo je 63. Padobranska, 72. Specijalna brigada i bataljon za posebne namene "Kobre".

Drugi nivo je u okviru bataljon Kopnene vojske i uglavnom izviđačkih jedinica, a treći u okviru četa.

Na sastanku su bili predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2022. godinu. Predsednik Srbije je rekao da su na današnjoj analizi sagledani, pre svega, nedostaci u funkcionisanju vojske, ali je i ustanovljeno šta je sve dobro urađeno, pre svega u opremanju i naoružavanju.

Dodao je da je u protekle dve godine bio veći broj vojnika primljen u Vojsku Srbije nego što ih je otišlo, te da će se u narednom periodu ići na nabavku bespilotnih letelica – dronova i da se na to treba usredsrediti.

Naglasio je Vučić i da rat u Ukrajini negativno utiče na Srbiju jer ne može da uvozi naoružanje i opremu koje je već ranije plaćeno Rusiji i zato će morati da se orijentiše na sopstvenu proizvodnju.

M.N./FoNet/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu