Vanredni lokalni izbori na Kosovu

Rčuna na razumevanje Zapada: Premijer Kosova Aljbin Kurti

Foto: AP Photo/ Visar Kryeziu

24. 4. 2023. / 13.41

Aljbin Kurti: Čestitke albanskim gradonačelnicima srpskih opština

Kosovoski premijer očigledno je rešio da se ne obazire na to da je izlaznost na vanrednim lokalnim izborima u četiri većinski sprske opštine na severu Kosova iznosila 3,47 odsto, tj. da je od 45.950 upisanih glasača njih 1.567 izšlo na birališta, a među njima 13 Srba

Kao da su izbori u nedelju u četiri opštine na severu Kosova – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku – protekli u najboljem duhu provere volje birča, premijer Kosova Aljbin Kurti čestitao je danas novoizabranim gradonačelnicima četiri opštine na severu Kosova i odbornicima dve opštine i poručio da treba predano da rade i služe svim građanima, a da će ih njegov Vlada u tome podržati i pomoći im.

Samo što su Srbi, koji čine većinsko stanovništvo u tim opštinama, na poziv Srpske liste te izbore bojkotovali pa je izlaznost bi miznih 3,47 odsto.

Osim što je na izbornoj pobedi čestitao novim gradonačelnicima Severne Mitrovice Erdenu Atiću, Leposavića Ljuljzimu Hetemiju, Zubinog Potoka Izmiru Zećiriju i Zvečana Iljiru Peciju, Kurti je na Fejsbuku napisao da je ceo izborni proces protekao mirno i bez incidenata, preneo je Kossev.

Šef Vlade Kosova se zahvalio građanima na "smirenosti i hrabrosti“, a dotakao se i onih koji na izbore nisu izašli, to jest većinskog stanovništva u tim opštinama koje nema nameru da prihvati novu lokalnu vlst.

"Atmosfera je bila zastrašujuća i ucenjivačka, pa je izlaznost građana na izbore bila mala. Bojkot je nametnut kampanjom pretnje zvaničnog Beograda i njegovog kriminalnog oruđa na terenu na severu", kazao je Kurti.

Pa se zahvalio i Centralnoj izbornoj komisiji na organizaciji i Kosovskoj policiji na održavanju reda i mira, mada nemira ni u pokušaju nije bilo.

Osim obećanja da će kosovska Vlada pomoći novim gradnočelnicima i odbornicima, poručio je i da će sada institucionalni sistem i javne službe moći da funkcionišu brže i bolje, a za dobrobit građana i njihova prava.

Šta kaže EU

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano rekao je danas da su izbori za četiri gradonačelnika i dve skupštine opština na severu Kosova "održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova“, saopštila je EU info mreža.

EU, ipak, žali što sve stranke i zajednice nisu iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju i glasaju na izborima.

"Veoma nizak odziv, posebno kosovskih Srba, pokazuje da ovaj proces nije i ne može se smatrati uobičajenim", istakao je Stano.

Otkada su kosovski Srbi napustili kosovske institucije na severu Kosova u novembru 2022. godine, kaže, Stano, EU je dosledno sarađivala sa obe strane kako bi olakšala njihov povratak, a "ovi izbori ne nude dugoročno političko rešenje za ove opštine“. To se može doseći,  rekao je portparol EU, samo kroz trajni povratak kosovskih Srba u institucije, koje Kosovo treba da im omogući.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je mnogo puta ponovio da je preduslov, tj, uslov svih uslova da se Srbi vrate u kosovoske institcije formiranje Zajednice srpskih opština koja "neće biti samo prazna ljuštura“.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu