Vesti

Foto: AP Photo

15. 10. 2022. / 18.12

Aljbin Kurti: Nemamo mnogo vremena za sporazum

Spreman sam da se kreativno i konstruktivno angažujem, zato što nisam siguran da imamo dve godine za postizanje sporazuma – rekao je Aljbin Kurti. Lajčak upozorava da ima vremena do evropskih i američkih izbora 2024. godine i najavljuje dolazak u Beograd u ponedeljak

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da sporazum sa Srbijom mora da bude postignut što pre.

"Slažem se da nemamo mnogo vremena, i da živimo u opasnim i nepredvidivim vremenima. Nisam siguran ni da imamo dve godine za postizanje sporazuma. Moramo to da uradimo što je pre moguće. Zbog toga sam spreman da se kreativno i konstruktivno angažujem u ovim razgovorima u Briselu kad god budemo pozvani", odgovorio je Kurti na pitanje Dojče Velea o mogućnosti da Kosovo može da bude skinuto sa dnevnog reda EU ako sporazum sa Beogradom ne bude postigut do 2024. godine.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak, koji je u četvrtak boravio u Prištini, istakao je da je "više puta rekao da imamo period mogućnosti koji će trajati do evropskih i američkih izbora 2024. Mislim da je naša odgovornost da ovu priliku ne propustimo".

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi, izjavio je u četvrtak na ATV da je Kurti taj koji treba da odgovori na francusko-nemački predlog, da postoji rok do kad treba da se izjasni, ali nije naveo koliko vremena ima premijer.

"Mislim da će Kurti poslati svoj odgovor onog trenutka kada bude zatraženo da pošalje odgovor. Postoji rok, mora da se pošalje“, rekao je Bisljimi.

Miroslav Lajčak u ponedeljak dolazi u Beograd.

S.Ć./Večernje novosti

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu