Vesti

Ne mogu da se porede referendumi na Kosovu i u Ukrajini: Volodimir Tolkač

Foto: Tanjug

3. 10. 2022. / 16.23

Ambasador Ukrajine: Smešno je porediti referendum Moskve sa kosovskim

Referendum na Kosovu je održan pod međunarodnim monitoringom a ovaj koji je sprovela Moskva pod pretnjom oružanih snaga, rekao je ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač. Ukrajina je uvek podržavala princip teritorijalnog integriteta Srbije, bez obzira što joj je pozicija Kosova "bila bliža" nego pozicija Srbije

"Teško nam je da shvatimo argumente koje Srbija daje sa svakim našim poginulim vojnikom, sa svakim poginulim detetom, a više od 300 dece je poginulo do sada i mnogo više njih je ranjeno. Sve je teže i teže razumeti argumente Srbije", rekao je Volodimir Tolkač ambasador Ukrajine u Beogradu.

Istakao je da Ukrajina očekuje podršku Srbije i pridruživanje sankcijama koje se uvode Rusiji, kao i da bi hteli da vide "realizaciju izjava“ u kojima Srbija podržava Ukrajinu.

Povodom referenduma kojim je Moskva anektirala četiri ukrajinske oblasti, i izjave ruskog ministarstva spoljnih poslova kojom se pozvalo na presudu Međunarodnog suda pravde o Kosovu kao dokaz da su ruski referendumi u skladu sa međunarodnim pravom, Tolkač je istakao bi se trebalo osvrnuti na nešto drugo.

Referendum održan na Kosovu pod monitoringom međunarodnih posmatrača spreman je godinama i da je "smešno" to porediti sa referendumima koji se održavaju pod pretnjama oružanih snaga Rusije, ocenio je Tolkač.

"Rusija dok poredi referendum sa onim na Kosovu, krši sve moguće i nemoguće principe a zatim pokušava da te principe vrati na zajedničke standarde, što po meni izgleda smešno", naglasio je Tolkač.

Istakao je da je Ukrajina uvek podržavala princip teritorijalnog integriteta Srbije, bez obzira što joj je pozicija Kosova "bila bliža" nego pozicija Srbije.

S.Ć./N1/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu