SAD

Strip je put životnih lekcija: Robert Garsija

Foto: Face book

8. 1. 2023. / 17.24

Američki kongres: Garsija će položiti zakletvu na Supermenu

Robert Garsija je novi kongresmen. On je demokrata, doselio se iz Perua, on je gej, i položiće zakletvu na Supermenu zato što se kao dete srodio s njim: Supermen je imigrant, ima osećaj za pravdu i tajni identitet. Po Američkom Ustavu to je moguće

Ovo je priča iz serije – evo kako to rade u drugim, demokratskim zemljama.

Robert Garsija je novi američki kongresmen. Na Tviteru je objavio da će zakletvu položiti na Ustavu SAD što se podrazumeva, ali i na svom uverenju o državljanstvu, fotografiji roditelja, i na stripu o Supermenu iz 1939. godine.

To su tri stvari koje njemu "lično mnogo znače“, objasnio je, a evo i zašto.

Roditelje je izgubio u pandemiji Covid -19. U SAD se doselio iz Perua sa majkom, kad je imao pet godina . On je gej i oženjen je.

Smatra da "svako ko se razume u strip zna da su stripovi suštinski deo američke fikcije“, kao i da se u stripovima nalaze neprocenjive lekcije vezane za njegovo odrastanje i kao imigranta i kao člana LGBT zajednice.

Foto: Tviter Roberta Garsije

Godine 2021, nakon što je DC Comics objavio da će novi Supermen biti biseksualac, gospodin Garsija je tvitovao: "Postao sam obožavalac Supermena kao dete jer sam se srodio s njim. Bio je imigrant, imao je osećaj za pravdu i tajni identitet."

Istina, polaganje zakletve za Američki kongres ne stripu nije uobičajeno, ali nije protivzakonito.

Džejn Kembel, predsednica Istorijskog društva Kapitola Sjedinjenih Država rekla je da "ne postoji obavezan tekst na osnovu kojeg novi funkcioner mora da položi zakletvu“.

Tokom istorije, rekla je gospođa Kembel, novoizabrani članovi Kongresa koristili su različite tekstove, uključujući Hebrejsko pismo, jevrejske verske tekstove, kopije Kurana i Bhagavad Gitu (hinduistički sveti tekst). 2007. demokrata Keith Ellison iz Minesote, prvi musliman izabran u Kongres, položio zakletvu koristeći Kur’an koji je nekada posedovao Tomas DŽeferson. Mnoge uspomene, poput DŽefersonovog Kurana i stripa o Supermenu, za ovu priliku je pozajmila Kongresna biblioteka. Ostali rekviziti koje je Biblioteka pozajmila za ceremonijalno polaganje zakletve uključuju džepnu Bibliju Roze Park i Biblia Hebraica, prvu kompletnu hebrejsku Bibliju objavljenu u Americi. Ali još ni jedan strip.

S.Ć./CNN

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu