Oružani sukob na Kosovu

Foto: Sava Radovanović/Tanjug

25. 9. 2023. / 8.15

Ana Brnabić: Krv je na Kurtijevim rukama

Skoro dvadeset sati nakon krvoprolića u selu Banjska na severu Kosova udaren je temelj za zvaničan narativ državnih i naprednjačkih funkcionera i analitičara u njihovoj službi koji će se danas, i dokle god to bude bilo potrebno, rotirati na televizijama sa nacionalnom frekvenciojom

Nakon što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedelju u osam uveče obratio naciji povodom krvoprolića u selu Banjska na severu Kosova, predsednica Vlade Srbije je u emisiji "Hit tvit“ na televiziji Pink nastavila gde je on stao.

“Krv albanskog policajca je na rukama Kurtija“, rekla je premijerka, jer “da nije bilo njegove politike taj čovek ne bi bio mrtav“.

A kriva je i međunarodna zajednica. Jer kosovska policija nije imala šta da traži u Banjskoj, te da se međunarodna politika vodila u skladu sa Poveljom 1244 SB UN "taj čovek takođe ne bi bio mrtav, kao ni ovi ostali“. "Ovi ostali“ su trojica Srba koji su bili među napadačima na kosovsku policiju.

Pročitjte još "Kad se vojska na Kosovo vrati“: Gde su bili Vulin i Bata Gašić

Tako je skoro dvadeset sati nakon krvoprolića u selu Banjska na severu Kosova udaren temelj za zvaničan narativ državnih i naprednjačkih funkcionera i analitičara u njihovoj službi koji će se danas, i dokle god to bude bilo potrebno, rotirati na televizijama sa nacionalnom frekvenciojom.

Gromoglasna poruka je: mi nismo ništa krivi, krivi su svi drugi (Kurti, KFOR, EULEX, NATO, UN, SAD, Nemačka, Francuska…), da se slučajno ne bi čula pitanja: a šta je radila BIA, šta VOA, šta je radio MUP, šta Srpska lista prožeta u sve pore preostalog srpskog društva na Kosovu, da li je to Vučić izgubio kontrolu nad delom Srba na Kosovu, nakon što je onoliko dolivao ulje na vatru svih razmirica i pokretao onolike medijske kosovske bojeve?

A ko postavlja takva pitanja , taj vodi "hibridni rat protiv Srbije“.

Ko su žrtve, a ko krivci

Kurti je kriv za krvoproliće jer je njegova politika nagnala Srbe da se late oružja, a međunarodna zajednica zato što je kosovska policija bila gde joj mesto nije, na severu Kosova gde većinski žive Srbi, a Srbi koji su pucali na kosovsku policiju su žrtve koje su postupale u samoodbrani, poručila je Brnabić.

Pročitajte još Oružani sukob na Kosovu: Početak kraja opstanka Srba na severu?

Nakon optužbi na račun Kurtija i svih drugih, usledio je set premijerkinog saosećanja sa Srbima koji žive na Kosovu: "niko od nas u Beogradu ne može da zamisli kako se Srbi na Kosovu i Metohiji osećaju", to je bilo "24 časa straha, maltretiranja, terora".

Pa razumevanje za počinioce: “pitanje je ne više dana, nego minuta kada će neko da popusti i pruži neki otpor”.

Vera u Vučića

I, naravno, veličanje mudrosti Vučićeve, jer on je, kaže Brnabić, lepo svima pre neki dan na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija objasnio šta će da se dogodi samo li tako nastave, tj. da će doći do sukoba na Kosovu jer neće njega da slušaju, a ni u Evropi, ni u SAD, niko da ga čuje.

A on će, Vučić, ipak "pokušati da nađe najbolje rešenje za Srbiju, za narod na Kosovu i Metohiji, za mir i stabilnost“.

I još jednom, da svima bude jasno ko je najveći krivac: u ovu situciju su sve nas doveli Aljbin Кurti i ćutanje međunarodne zajednice koje je "katastrofalno“; jer ta međunarodna zajednica je dozvolila "da u srcu Evrope imate poslednji evropski geto u 21. veku“, ona je dozvolila da se, "kao što je predsednik rekao“, Kurtiju da kart blanš da se obračunava sa Srbima koje proglašava teroristima, "da ih praktično sve pobije, da ih sve strelja”.

A ko tvrdi drugačije, taj vodi "hibridni rat protiv naše zemlje i naroda na Kosovu i Metohiji“, a taj rat, hibridni, se vodi iz centralne Srbije, "uglavnom iz Beograda“ i te ljude "treba da je sramota“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu