Vesti

Izaslanica Aleksandra Vučića: Ana Brnabić

Foto: Zoran Zestić/Tanjug

5. 9. 2022. / 8.00

Ana Brnabić na Kosovu među Srbima: Grupni portret sa premijerkom

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić posetiće danas Srbe na Kosovu i Metohiji. Susret sa predstavnicima prištinskih institucija nije predviđen. Kosovski premijer Aljbin Kurti ju je pozvao da ne govori tonom „destabilizacije i podela“

Danas se premijerka Srbije Ana Brnabić uputila na Kosovo, gde će sa direktorom kancelarije za KiM pri Vladi Srbije Petrom Petkovićem posetiti Kosovsku Mitrovicu, Zvečan i Leposavić. Tim povodom premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da očekuje od srpske premijerke da bude “oprezna u izjavama”, te da preskoči one koje “izazivaju podele”, kao što to, kako kaže, radi direktor kancelarije za KiM.

Predsednik Srpske liste na severu Kosova Goran Rakić rekao je da poseta šalje jasnu poruku “da smo opredeljeni za mir i stabilnost, ali i opstanak i ostanak na ovim prostorima”, prenosi Fonet. Dodao je da dolaskom na Kosovo Ana Brnabić ukazuje na to da “srpski narod nije sam i da će uvek uz sebe imati svoju državu”.

Kada je srpskoj premijerki odobrena poseta, Aljbin Kurti se nadovezao rečima da ona ovom prilikom može da vidi koliko je “Kosovo demokratska zemlja”, te da granicu može preći sa srpskom ličnom kartom kako bi se uverila da potpisani sporezum o dokumentima funkcioniše.

Rakić je dodao da će iskoristiti posetu da j“e još jednom zamolimo“ da naša država nastavi sa borbom da “sačuvamo mir i stabilnost i da nastavi da snažno ulaže u naše sredine”.

Predviđeno je da Brnabić prvo ode u Kosovsku Mitrovic i obiđe multimedijalni centar na severu Kosova i Duhovne akademije, a nakon toga će obići manastir Banjska gde će je dočekati vladika Teodosije, čelnici opštine Zvečan i predstavnici Srba.

Paralelna poseta Preševu, Medveđi i Bujanovcu

KoSSev je preneo da je Kurti ponovio da je zahtev za posetu usledio nakon što je kosovska vlada uputila zahtev Beogradu da dozvoli posetu njegovog zamenika Besnika Bisljimija i ministarke prosvete Arbrije Nagavci Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Dok Ana Brnabić bude na severu Kosova, oni će istovremeno biti na jugu Srbije, a i sam Kurti je u subotu rekao da ima planove da u budućnosti poseti Preševsku dolinu.

“Očekujem da gospođa Brnabić neće da nastavi sa ponašanjem glavnog pregovarača iz Beograda koji je davao izjave koje izazivaju podele i koje su imale za cilj tenzije i destabilizaciju”, rekao je kosovski premijer, aludirajući na direktora kacelarije za KiM Petkovića.

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa u Prištini Fatmir Šeholi najavio je na svom Fejsbuk profilu da priprema “iznenađenje” za Anu Brnabić na severu Kosova, ako ne bude sprečen da na taj način izrazi svoj protest. Podsetio je da je Brnabić još 2019. godine u Prištini stavljena na listu “nepoželjnih osoba” jer je, kako kaže, Albance nazvala “ljudima iz šume”.

Poseta Ane Brnabić nije prva poseta srpskih zvaničnika na najvišem nivou Kosovu. Aleksandar Vučić je kao predsednik Srbije išao u septembru 2018. godine, ali i kao premijer 2015. i 2016. godine.

Odlazak Ane Brnabić događa se u jeku krize oko registarskih oznaka, ali i međusobnog priznavanja ličnih dokumenata koje je na jedvite jade rešeno uz posredovanje evrospkih i američkih izlaslanika.

Pored Brnabić i Petkovića Kosovo će posetiti i direktor kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

F.M./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu