Vesti

Zapadni Balkan je u strateškom interesu EU: Analena Berbok

Foto: AP

2. 7. 2022. / 10.51

Analena Berbok: Na Balkanu se ne sme stvarati prostor za Rusiju

Trebalo bi ubrzati približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. U protivnom, drugi će popuniti prostor na Balkanu, upozorila je ministarka spoljnih poslova Nemačke

 

Diskusija o približavanju država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji trebalo bi da se ubrza, izjavila je danas ministarska spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

"Ne bi trebalo gubiti više vremena u naporima za integraciju i harmonizaciju“, rekla je Berbok posle razgovora sa svojom slovenačkom kolegicom Tanjom Fajon u Berlinu, prenosi Slobodna Evropa.

"Na Balkanu se ne sme stvarati prostor u koji mogu da se smeste Rusija ili drugi akteri“. Upozorila je da će drugi popuniti prostor na Zapadnom Balkanu ako Evropska unija ne ispunjava obećanja i ukazala da će zbog toga biti razočarani mladi ljudi, koji žele da uđu u zajednicu evropskih naroda.

Berbok je istakla i da je Zapadni Balkan geografski u sredini Evropske unije i da je neophodno konačno dovesti ljude iz tog regiona u politički centar Unije. Prema njenim rečima, Evropska unija je trebalo da održi obećanje, i da otvori pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"To je u našem strateškom interesu, plus je i pitanje kredibiliteta“, rekla je Berbok.

Podsetimo, Anabela Berbok je bila u Beogradu 11. marta. Tokom posete isticala je da su stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana strateški prioriteti Nemačke.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu