Izbori 2022.

Niko kao ja: Aleksandar Vučić

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

3. 4. 2022. / 23.40

Vučić: Ja sam jedini ikada dva puta zaredom pobedio u prvom krugu

Pošto se Republička izborna komisija povukla dok su izbori još trajali, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kao predsednik RIK-a saopštio da su on i SNS ubedljivo pobedili. Rekao je da nema sumnje da su rezultati koje je saopštio baš takvi. Rezultat u Beogradu nije pominjao

Kao predsednik Izborne komisije (RIK), koja se povukla iz javnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio javnosti da im saopšti izborne rezultate.

Beograd je jednostavno preskočio.

Saopštio je predsednik Srbije da je Srpska napredna stranka, prema SNS-u, osvojila 124-125 poslaničkih mandata, što znači da ili će sami moći da formiraju vlast, a svakako u koaliciji sa Savezom vojvođanskih Mađara.

Rekao je Vučić da se Srbija zbog rata u Ukrajini pomerila udesno.

Vučić nije delovao trijumfalno, pa ni srećno, kao posle izbora u junu 2020. godine kada su naprednjci pobedu proslavljali uz trubače.

Malo je zadovoljstva provejavalo njegovim glasom kada je kao predsednik RIK-a saopštio tonom koji ne trpi nikakvu sumnju u rezultate predsedničkih izbora: Zdravko Ponoš 17,7 odsto, Miloš Jovanović 5,9 odsto, a on, Vučić 59.9 odsto.

Na to je usledio gromoglasan aplauz.

Rekao je još Vučić da niko nikada kao on nije dva puta zaredom pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora i to sa 2.945.000 glasova, a Toma Nikolić i Boris Tadić su onomad, rekao je smerno Vučić, na primer, dobijali u prvom krugu po 800-900.000 glasova, a u drugom nešto preko 1,5 miliona.

Usledio je gromoglasan aplauz.

A onda je još sebe uporedio sa Nikolom Pašićem, na šta je opet usledio buran aplauz.

Rekao je Vučić još kako je SNS imao divnu, čistu kampanju  u kojoj nikoga nisu blatili.

I da će se povući sa mesta predsedavajućeg SNS-a.

Rekao je Vučić još da oni, naprednjaci, nikada ne pokazuju bahatost i aroganciju, da su oni vitezovi u pobedi, jer to je suština čojstva.

A.I.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu