Zdravstvo

Mesto gde se leči cela južna Srbija: Klinički centar Niš

Foto: Tanjug

25. 2. 2023. / 0.48

Apel lekara: Niš umire, neophodan nam je Institut za kardiovaskularne bolesti

UKC Niš je jedina bolnica u krugu od 250 kilometara koja radi kardiohirurške intervencije i transplantacije, ljudi umiru, neophodan nam je institut, poručio je predsedniku, premijerki i ministarki dr Dragan Ilić, inicijator peticije da se u Nišu izgradi institut, i deo tima koji volonterski operiše nedeljom

“Sramota je da Niš nema nijedan institut. U Beogradu imaju Dedinje 1, a sad još i Dedinje 2, postoji Tiršova 1, biće i 2, imaju Institut za majku i dete, kao i Institut za onkologiju i plućne bolesti. Nama su sve te ustanove preko potrebne već godinama, ali nas niko ne čuje“, kaže za Nova S profesor dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Niš, inicijator peticije za formiranje i izgradnju Instituta za kardiovaskularne bolesti u Nišu.

Dr Dragan Ilić je deo tima niške Klinike za kardiohirurgiju  koji je odlučio da volonterski operiše i vikendom, ne bi li smanjio liste čekanja pacijenata na intervenciju.

Peticija je 15. februara upućena predsedniku države Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić, i ministarki zdravlja Danici Grujičić.

"Niš umire. Populacija nam stari, učestalost kardiovaskularnih bolesti se povećava. Skandalozno je da nemamo nijednu bolnicu sekundarnog tipa, nijedan kliničko-bolnički centar. Imamo samo dom zdravlja i UKC. Umesto da mi u Kliničkom centru radimo najsofisticiranije i najosetljivije zahvate, mi zbrinjavamo sve pacijente, a imamo vojnu bolnicu, koja iz neobjašnjivih razloga ne prerasta u gradsku. Izgubili smo 10.000 stanovnika za jednu deceniju.“

UKC Niš je jedina bolnica u krugu od 250 kilometara oko Niša, koja radi kardiohirurške intervencije i transplantacije, što nijedna klinika južno od Beograda ne radi, ističe on.

“Mi smo kardiovaskularna hirurgija i specifični smo u Srbiji zbog našeg strateškog položaja, a uslovi za rad su nam više nego očajni. Imamo samo jednu EKK mašinu, koja je neophodna za kardiohirurške intervencije, a apsurd je što ni tu mašinu nismo dobili od naše države, već je stigla 2018. kao donacija od komande američke vojske za Evropu.“

Doktor Milić napominje da su  više puta tražili od Ministarstva zdravlja da im obezbedi bar još jednu ,“ali i posle više insistiranja, zahteva, molbi, nemamo pozitivan odgovor”.

“Ne smem i neću više da ćutim“, kaže direktor Klinike za kardiohirurgiju.

S.Ć./NovaS

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu