Mediji

Foto: Milovan Milenković

15. 3. 2023. / 18.16

ARD: Zapadne kompanije se reklamiraju u srpskim proruskim medijima

Nemačka državna televizija ARD navodi da su mnogi srpski mediji proruski orjentisani, a da istovremeno reklamiraju zapadne kompanije. U ukupnom finansiranju kroz oglašavanje sa 63 odsto učestvuju firme iz EU, SAD ili Švajcarske, iz Nemačke sa gotovo 10 odsto, a firme iz Rusije jedva 0,1 odsto

Nemačka državna televizija ARD navodi da su mnogi srpski mediji proruski orjentisani, a da istovremeno reklamiraju zapadne kompanije i za to od njih dobijaju milione evra, a prenosi DW.

Nemačka televizija na portalu centralne savezne informativne emisije Tagesšau, dodaje da "iza toga dobrim delom stoji i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je medijsku scenu u državi velikim delom stavio pod dvojnu kontrolu".

Pozivajući se na beogradsku nevladinu organizaciju CRTA, ARD prenosi da oko 63 odsto svih prihoda u toj oblasti potiče od preduzeća iz EU, SAD ili Švajcarske i navodi da je više od deset nemačkih preduzeća koja posluju u Srbiji prošle godine na oglašavanje potrošilo više od milion evra.

Preduzeća iz Nemačke u ukupnom finansiranju kroz oglašavanje imaju udeo od gotovo 10 odsto, a firme iz Rusije jedva 0,1 odsto.

Prednjači  LIDL sa oko 54 miliona evra, zatim Bajerdsdorf sa 10,3 miliona, a zatim Glovo, koji je deo kompanije Deliveri Hiro, sa pet miliona, i firma Berlin Hemi AG sa 3,7 miliona. Više od milion evra dali su i dm, Tajs, Bajer i METRO.

"Svi mediji sa velikim dometom, bilo da je reč o televizijama, onlajn ili štampanim medijima, su na istoj liniji. Postoje samo neke gradacije", smatra dugogodišnji šef regionalnog biroa agencije DPA za jugoistočnu Evropu, Tomas Bra.

"Nije u interesu zapadnoevropske politike da se sa više od 20 miliona evra podržavaju ruski narativi", rekao je Boris Mijatović. poslanik u Bundestagu vladajućih Zelenih.

Upitane zašto pomažu prorusku politiku reklamirajući se u proruski orjentisanim medijima, firme su odgovorile televiziji ARD da je njihov jedini kriterijum gledanost odnosno čitanost tih medija, i da saradnja sa njima ne odražava politički stav preduzeća.

Tomas Braj je rekao da je za rusku propagandu u srpskim medijima odgovorna i EU zato što zatvara oči pred činjenicom da je predsednik Vučić gotovo u potpunosti stavio medije pod svoju kontrolu. "Mnogi srpski mediji su samo megafon Vučića", ocenio je Tomas Braj, ukazujući da u Srbiji "opozicija ne dolazi do reči".
"Ne postoji jedna jedina nezavisna državna istitucija. Mediji su centralizovani i cenzurisani, a privredom dominiraju država i privatni oligarsi bliski državi", ocenio je Braj.

S.Ć./DW

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu