Kultura sećanja

29. 11. 2023. / 16.54

Arhive sećanja povodom nekadašnjeg Dana Republike

U Zagrebu, regionalna platforma za kulturu Kooperativa obeležava jugoslovenski Dan Republike

Danas, 29. novembra kad se u Jugoslaviji slavio Dan Republike, u Zagrebu će biti otvorena izložba “Arhive prijateljstva – poetike otpora”. Izložba se otvara u galeriji SKD Prosvjeta, a organizuje je Kooperativa — regionalna platforma za kulturu.

“Arhive prijateljstva – poetike otpora”  je svojevrsna refleksija zajedništva povodom deset godina postojanja mreže Kooperativa, koja okuplja više od 30 organizacija i kolektiva sa nezavisnih kulturnih scena u regionu. Njen motiv je skiciranje jedne moguće mape kretanja kroz zajedničko iskustvo, rad i produkciju scene.

Autorke izložbe Milica Pekić i Iskra Gešoska, pitale su se koji putevi i znaci pored puta stvaraju mogućnost za nove perspektive već izmeštenih značenja slobode, demokratije, autonomne zone. Na izložbi su predstavile deo bogate arhive Kooperative i njenih članica, aktivnih u svim područjima savremene kulture i umetnosti – fotografije, tekstove o organizacijama i programima, refleksije na teme od zajedničkog interesovanja i video intervjue.

“Bez pretenzije kreiranja stabilnog istorijskog narativa, uz priloge i razmišljanja organizacija članica, umetnica i umetnika koji su nas svojim radom aktivno menjali, složili smo jedan mogući kolaž iskustva kreiranog međusobnim uticajima. Ušli smo u poduhvat refleksije sa neizvesnim ishodom”, navele su autorke izložbe Milica Pekić i Iskra Gešoska.

S.Ć./SEEcult

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu