Japan

Harizmatični nacionalista: Šinzo Abe

Foto: AP Photo/Eugene Hoshiko

8. 7. 2022. / 12.31

Atentat na Šinzo Abea: Bivši japanski premijer podlegao je ranama

Bivši japanski premijer Šinzo Abe preminuo je nakon što je upucan dok je u predizbornoj kampanji držao govor. Napadač, bivši pripadnik mornarice, uhapšen je odmah

Bivši japanski premijer Šinzo Abe (67) podlegao je povredama u bolnici nakon što je ranjen na predizbornom skupu njegove Liberalno demokratske stranke u gradu Nara. Abe je pogođen sa dva metka u predelu grudi i vrata. Napadač koji je pucao odmah je uhapšen.

Atentat je izvršio 41-godišnji muškarac sa improvizovanim, ručno izrađenim pištoljem. Nakon što je pucao pokušao je da pobegne, ali ga je obezbjeđenje odmah uhapsilo. BBC piše da se radi o lokalcu iz Nare Tetsuji Jamaganu koji je bio pripadnik jsamoodbrambenih pomorskih jedinica, koje su japanski ekvivalent mornarice. Motivi za atentat za sada nisu poznati.

Šef kabineta vlade Hirokazu Macuno je izjavio da se incident dogodio oko 11:30 po lokalnom vremenu i dodao da se "ovakav varvarski čin ne može tolerisati".

Oružani incidenti su retkost

Za državu poput Japana koja važi za prilično sigurnu, atentati su retkost. Abe je oko sebe imao obezbeđenje, ali je ubica ipak uspeo da priđe na nekoliko metara od njega. Na pitanje kako je to uspeo, odgovaraće se naknadno, ali svakako da niko nije očekivao da se nešto ovako može desiti.

Incidenti sa oružjem su retka pojava u ovoj državi, posedovanje oružja je zabranjeno. Primera radi, u 2014. godini je u Japanu bilo samo šest incidenata sa smrtnim ishodom, dok ich je iste godine u SAD bilo 33.599. Politička ubistva su još ređa.

Pripadnik političke aristokratije

Šinzo Abe je najdugovečniji japanski premijer u istoriji – prvi put je izabran za  2006. godine, ali je ostao samo godinu dana na toj funkciji. Sledeći put je postao prvi čovek vlade 2012. godine i ostao na toj funkciji do 2020 – kada je podneo ostavku zbog zdravstvenih problema. Pripadao je političkoj aristokratiji u Japanu, njegov otac je bio ministar spoljnih poslova, a deda bivši premijer.

U drugom mandatu Abe je zatekao Japan oštećen nakon cunamija i zemljotresa, koji su ubili skoro 20.000 ljudi, ali i doveli do oštećenja i curenja radijacije iz Nuklearnih reaktora u Fukušimi. Država je bila u recesiji, tako da je njegov mandat obeležen ekonomskim reformama.

Sa druge strane, na spoljno-političkom planu ostao je zapamćen kao “jastreb”, tako da nije bio baš omiljen u regionu. Na unutrašnjem planu bio je prilično kontroverzan političar.

Atentat je izvršen u trenutku dok je Abe držao govor na predizbornom skupu njegove partije za parlamentarne izbore.

Sadašnji premijer Japana Fumio Kišida takođe je član Liberalno demokratske stranke i bivši ministar u Abeovoj vladi.

F.M./BBC/Al Jazeera

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu