Svet

Simbol disko ere: Džon Travolta u filmu "Groznica subotnje večeri"

9. 4. 2023. / 20.36

Aukcija u Holivudu: Travoltino belo odelo

Holivud obeležava sto godina pop-kulture. Jedna od atrakcija je aukcija 1400 predmeta koji su deo istorije filma. „Zvezda“ aukcije je trodelno belo odelo iz „Groznice subotnje večeri“

Aukcijska kuća "Julien’s auctions“ najavila je da će 23. i 24. aprila na Beverli Hilsu ponuditi 1400 predmeta koji su deo istorije filma od nemog do današnjih blokbastera.

Događaj je nazvan "Hollywood: Classic & contemporary“.

Kao naj-naj predmet, kuća najavljuje kostim Džona Travolte u ulozi Toni Manera iz filma Groznica subotnje večeri, čuveno trodelno belo odelo. Kažu da je to odelo, isto koliko i film, postalo amblem disko ere, a da je ono, isto koliko i Travolta, postalo zaštitni znak filma. Smatra se da je ovo poliestersko odelo “jedan od najčuvenijih kostima u istoriji filma“.

Očekuje se da će biti prodano za oko 200 hiljada dolara.

Kuća preporučuje i mačetu koju je koristio Harison Ford u filmu Indijana Džons i ukleti hram, šlem Iron Man Mark XLVI koji je nosio Robert Dauni Džunior u filmu Kapetan Amerika: Građanski rat, zatim  hoverbord Majkla Dž. Foksa iz filma Povratak u budućnost 2, ali i kontakt kopije za film Let’s Make Love koje je ona, crvenim flomasterom odobravala (precrtavala je one koje joj ne odgovaraju), tako da će to biti prilika da se neke njene fotografije prvi put vide.

Prodaje se i čarobni štapić koji je koristio Majkl Gembon u filmu Hari Poter  i Red Feniksa, kao samo jedan od mnogih predmeta korišćenih u seriji filmova o Hari Poteru. Na prodaju je i kolekcija storibordova za film Die Hard, kostim Mie Ferou iz Rozmarine bebe, kostim Kianu Rivsa  iz filma Džon Vik

A sve to u slavu pop-kulture čiju stogodišnjicu Holivud želi da obeleži raskošno, jer samo tako je nje dostojno.

S.Ć.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu