Kultura

Iz Cvijetinih tajnih odaja: Priprema aukcije

Foto: Promo

12. 4. 2023. / 17.51

Aukcija za „Cvijetu“: Umetnici podsećaju nadležne na obećanje dato pre tri godine

Novcem od prodaje umetničkih dela iz depoa „Cvijete Zuzorić“, ULUS će zakrpiti krov, u nadi da će zajam Evropske banke podignut za sanaciju zgrade, a koji ističe iduće godine, ipak biti iskorišćen

Aukcijska izložba "Iz Cvijetinih skrivenih odaja“ aktuelni je pokušaj članova Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS)  da podsete Ministarstvo kulture i Vladu Srbije na obećanje da će, nakon požara, rekonstruisati Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić“ na Kalemegdanu.

Požar je izbio u martu 2021. Zahvatio je potkrovlje Paviljona i onesposobio celu zgradu koja je izložbeni prostor ULUS-a i Beograda. Udruženje je od nadležnih dobilo obećanje da će renoviranja biti, Ministarstvo kulture i informisanja poverilo je izradu projekta rekonstrukcije gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture (autorke su Aleksandra Šević i Ksenija Ćirić), projekat je završen, Evropska banka je dala zajam da se to uradi, dobijena je i građevinska dozvola, ali – još uvek ništa.

"Od požara do sad mi se sami bavimo zgradom. Tako smo sad organizovali prodaju dela koja imamo u depou, odnosno da taj novac upotrebimo za krov, za instalacije i slično što podrazumeva svaki javni prostor“, kaže za portal "Vremena“ Vahida Ramujkić članica Upravnog odbora ULUS-a.

Priča da su iz depoa Paviljona izvadili "umetnička dela koja su autori ostavljali Paviljonu nakon svojih izložbi ili ih poklanjali. Do sad, našli smo 260.“ Naglašava da su poštovali Pravilnik o napuštenim umetničkim delima koji su doneli 2020. godine, i da su svim autorima nađenih dela omogućili da ih, ako žele, uzmu.

U utorak, juče, otvoreno je razgledanje tih radova. Trajaće do 22. aprila, kad je zakazana aukcija.

"Ispostavilo se da je u depou bilo slikarstvo od 1950. do 2020. godine, što je fascinantan raspon,  i da među njima ima umetnika čija su imena poznata u javnosti“, navodi Vahida Ramujkić i samo kao primer navodi Boška Karanovića.

"Neki kolekcionari se već interesuju“, kaže.

Očekuju da će aukcijom skrenuti pažnju da dato, a neostvareno obećanje nadležnih.

"Nemamo nikakvih informacija o rekonstrukciji zgrade. Rok za realizaciju zajma Evropske banke ističe iduće godine. ’Cvijeta’ nije na spisku prioriteta za rekonstrukciju instituciju kulture koje je objavilo Ministarstvo kulture“, kaže Vahida Ramujkić.

"Pa ipak, mi se pripremamo. Osim što svaki čas nešto krpimo i popravljamo, sređujemo arhivu i dokumentaciju kako bismo bili spremni ako nekom srećom dođemo u situaciju da je zbog rekonstrukcije zgrade privremeno premestimo u drugi prostor.“

Vahida Ramujkić kaže da ne zna zašto se ovako važan posao odugovlači i ne želi da se bavi pričama o zapostavljenosti kulture.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu