Društvo

Foto: Tanjug

17. 4. 2023. / 15.10

Auto škole: Na obuku se čeka i do dva meseca

Niske plate su razlog zašto instruktori napuštaju auto škole. Najmanji neophodan iznos cene obuke da bi auto škole mogle održivo da posluju je 128.000 dinara. Sad obuka košta do 110.000 dinara

Auto škole imaju manjak instruktora pa zato polaznici čekaju dva meseca na praktičan deo obuke za B kategoriju, a kada dođu na red časove obuke mogu da imaju eventualno dva do tri puta nedeljno.

"Za obuku su neophodni dobri instruktori, a njihov broj se sada smanjuje zbog niskih plata, koje su oko 50.000 dinara", rekao je za Novosti Mladen Rašeta iz Privredne komore auto škola Srbije. "Oni uglavnom odlaze u inostranstvo kao profesionalni vozači", dodaje on.

Plate instruktora nisu pratile rast troškova života. Ne treba zanemarivati da je taj posao težak i da oni odgovaraju za bezbednost kandidata.

Obuka za B kategoriju u auto-školama nije menjana pola godine, ističe Rašeta, i najčešće je između 80.000 i 110.000 dinara.

Postoje auto škole koje spuštaju cenu ispod realne, na oko 60.000 dinara, i privlače veliki broj polaznika. Oni su, kako dodaje, nelojalna konkurencija koja spušta cenu ispod svakog minimuma. Zato neke veoma kvalitetne škole nisu u mogućnosti da podignu cenu obuke i zatvaraju se. Kako navodi, veliki broj njih je već stavio katanac.

"Sve to bi bilo rešeno kada bi MUP propisao minimalnu cenu od 128.000 dinara", kaže Rašeta. To je najmanji neophodan iznos da bi auto-škole mogle održivo da posluju, plate kvalitetne instruktore i pruže dobru obuku. Definisanje minimalne i maksimalne cene je, kako ukazuje, na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja obaveza MUP-a, a poslednji put je to urađeno 2012. godine.

Njihovo udruženje od 2016. godine upućuje više puta godišnje inicijativu MUP-u da ispuni svoju obavezu, ali se to stalno odlaže. Treba imati u vidu da su, osim dobrih instruktora, važni i automobili na kojima se obučavaju kandidati. Praktična nastava ne može da se obavlja na starim vozilima, već na tehnološki naprednijim modelima, čija je cena skočila, a poskupelo je i njihovo održavanje.

S.Ć./Novosti

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu