Svet

Prošle godine u Ženevi: Blinken, Bajden, Putin i Lavrov

Foto: AP

3. 12. 2022. / 2.41

Bajden – Putin: Otvoreni za razgovore, ali u teoriji

Američki predsednik je izjavio da je spreman da razgovara sa ruskim ako ovaj prekine rat, Kremlj je odgovorio da nema ništa protiv razgovora ali ako su u interesu Rusije, da bi na kraju Bela kuća pojasnila da Bajden nema nameru da razgovara sa Putinom zato što on nije pokazao interes za dijalog

Kasno sinoć Bela kuća je pojasnila  ono što je dan pre toga rekao predsednik Džo Bajden o Vladimiru Putinu.

A rekao je da je "spreman da razgovara s Putinom ako nastoji da pronađe način za prekid rata“, istakavši da ruski predsednik to "još nije uradio".

"Kad bi bilo tako, u dogovoru s prijateljima u NATO bio bih srećan da sednem s Putinom i vidim šta mu je na umu", rekao je Bajden na zajedničkoj pres konferenciji s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je poručio da je  "predsednik Ruske Federacije uvek bio, jeste i ostaje otvoren za pregovore kako bi osigurao naše interese“, i podsetio da je "najpoželjniji način za postizanje naših interesa mirnim, diplomatskim sredstvima“, rekao je Peskov i dodao da je Putin bio, jeste i ostaje otvoren za kontakte i pregovore.

Međutim, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi je rastumačio da predsednik Bajden "za sada nema nameru da razgovara s Putinom“, dodavši da Putin nije pokazao baš nikakvu zainteresovanost za bilo kakav dijalog.

"Predsednik uopšte nije rekao da je došlo vreme za pregovore. Rat bi mogao da se završi danas i bez pregovora da je Putin uradio šta je trebalo i otišao iz Ukrajine“, rekao je Kirbi.

Inače, Putin je kazao da nimalo ne žali što je pokrenuo ono što naziva ruskom "specijalnom vojnom operacijom“ protiv Ukrajine i smatra rat prelomnim trenutkom kada se Rusija konačno suprotstavila arogantnoj zapadnoj hegemoniji posle decenija poniženja u godinama nakon pada Sovjetskog saveza.

S.Ć./FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu