Republika Srpska

Foto: N1

18. 7. 2023. / 16.21

Banjaluka: Protesti protiv kriminalizacije klevete

Uoči sednice Narodne skupštine RS na kojoj je na dnevnom redu kriminalizacija klevete, novinari iz Republike Srpske uz podršku opozicionih stranaka i građana pozvali su protesnom šetnjom poslanike da ne glasaju za kriminalizaciju klevete

Sednica Narodne skupštine RS na kojoj je druga tačka dnevnog reda kriminalizacija klevete počela je danas i trajaće do četvrtka, kada je predviđeno glasanje o izmeni Krivičnog zakona koje predviđaju kriminalizaciju klevete. 

Novinari, ali i aktivisti uz podršku građana uoči sednice izašli su na protest jer kako kažu, uvođenje ovakvog zakona uvodi cenzuru i guši slobodu govora u Republici Srpskoj.

Siniša Vukelić, predsednik kluba novinara Banjaluke i jedan od prevodnika protesta, rekao je za portal "Vremena“ da ovakva izmena zakona najpre ide u korist vladajućoj stranci u Republici Srpskoj, a ne građanima kako se to promoviše u zakonu.

"Mi ovde u Republici Srpskoj vodimo ovu bitku skoro sedam mjeseci koja je počela kada je predsednik Milorad Dodik rekao da će donijeti rigorozan zakon i da će kriminalizovati klevetu koja je kod nas dekriminalizovana prije više od 20 godina. Ministarstvo pravde je potom predložilo nacrt zakona po kojem su kazne bile predviđene i do 60 hiljada evra. Cela medijska zajednica ali i građani i aktivisti su se pobunili i dosta smo pisali o tome i sada je na dnevni red došao prijedlog zakona“ objasno je Vukelić.

Prva varinata zakona predviđala je rigorozne kazne, ali su novom predlogu one umanjene. Predviđene su kazne u iznos od hiljadu do tri hiljade evra, kao i da se uvreda neće smatrati krivičnim delom. Ipak, ono što Vukelića posebno brine jeste, kako kaže, što će sve troškove ovakvih krivičnih procesa snositi građani.

"Zabrinjavajuće je to što krivični proces može trajati i po pet godina, a da pritom budemo krivično proganjani o trošku države. Kod nas ne postoji privatna krivična tužba već se sve svodi po službenoj dužnosti i onda ceo sistem bude uperen protiv vas.”

On ističe da će od ovakvog sistema najviše profitirati političari koji više neće snositi troškove u svojim obračunima sa novinarima.

"Mi mislimo da je to usmereno protiv novinara i da predstavlja veliku opasnost. Sada imamo veliki broj slapp tužbi po Zakonu protiv klevete koji je u građanskoj parnici, a ako sada bude i u krivičnoj, mi očekujemo masu tužbi koju će podnosti funkcioneri i političari. Oni su po istraživanjima našeg udruženja u čak osamdeset odsto onih koji podnose sve tužbe protiv novinara. Samim tim, oni više neće snositi troškove suđenja ako izgube, već će to raditi iz džepa građana, a sa druge strane novinari i građani će biti oštećeni jer će do pet godina voditi krivični postupak protiv njih” kaže Vukelić.

Navodi da je ovaj protest iako organizovan u roku od par dana, dobio iznenađujući odziv građana i da je važno da građani Republike Srpske razmeju da kriminalizacija klevete nije samo stvar novinara, već i targetiranje građana koji iznose svoje mišljenje.

"Ljudi se dosta boje, plaše se da će ih neko videti na protestu, a i oguglali su na sve s obzirom da je ovakva vlast od 2006. godine. Milorad Dodik na tom čelu sa SNSD-om je pored ovog već najavio da će donijeti zakon o nevladinim organizacijama čiji će zaposleni morati da nose oznake “strani agenti”, da se zna koliko se finansiraju iz inostranstva, kao i zakon o LGBT zajednici po kojem će im zabraniti da prilaze obrazovnim institucijama“ kaže Vukelić.

On navodi da je poznato da iz Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope, Evropske komisije, Evropske federacije novinara i OEBS-a ne pozdravljaju ovakvo donošenje zakona. Slično tome, organizovana je turneja po Evropi predstavnika novinara i građana iz Republike Srpske koji su dobili punu podršku u evropskim zemljama u svojoj kampanji protiv ovog zakona. Ipak, Vukelić kaže da su do sada svi ovi napori ostali samo ignorisani od vladajuće stranke.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu