Kultura

25. 7. 2023. / 21.01

Barbihajmer nada za sve bioskope sveta

„Barby“ i „Openhajmer“, prvi filmovi koji od pandemije naovamo svuda u svetu pune bioskopske sale. Ulaznice se kupuju unapred. U Srbiji rekordna poseta

Da li se to publika vraća u bioskope, pitaju se prikazivači nakon neverovatnog interesovanja u svetu za filmove "Barby“ i "Openhajmer“.

Ova dva filma su, svuda u svetu, prvi put od početka pandemije kovida naovamo, napunila bioskopske sale. "Barby“ je u prvoj nedelji u bioskopima SAD zaradio 155 miliona dolara, a "Openhajmer“ 80,5 miliona dolara.

Prikazani su premijerno u istom danu, što filmski studiji izbegavaju. Međutim, ispostavilo se da su ovog puta blokbasteri pomogli jedan drugom.

Po mnogima, najviše im je pomogao mim "Barbihajmer“ koji od prošlog meseca kruži svetom, ali i Tom Kruz zato što je na društvenim mrežama objavio da će gledati oba filma.

Analitičari ovako veliki odjek koji su u javnosti imale kampanje za ova dva filma pripisuju ne samo vrhunskoj glumačkoj podeli i zvučnim imenima reditelja – Greta Gervig je stekla izvanrednu reputaciju proteklih godina, dok Kristofer Nolan važi za jednog od najvećih reditelja današnjice – nego i izvanrednom marketingu i tajmingu.

Producenti i distributeri su shvatili da je dobar trenutak da oba filma izađu u sred godine kako bi ispunili komercijale ciljeve, ali i da bi imali vremena za nagrade do kraja godine.

Prema oceni CNN, s obzirom na to da je zbog štrajka holivudskim umetnika proizvodnja u zastoju, ova dva filma bi mogla biti poslednji veliki blokbasteri na duže staze.

I u Srbiji je prikazivanje ova dva filma počelo u istom danu.

Od premijere 20. jula do danas, kaže Blitz Film distributer filma "Barby“, videlo ga je spektakularnih 60315 gledalaca, a zaradio je čak 32. 480.618 miliona dinara. Od početka korone, ovo je najveće otvaranje nekog filma u Srbiji.

"Openhajmer“ je do poslednjeg mesta ispunio svaku bioskopsku dvoranu u Srbiji i Crnoj Gori, kažu iz "Taramount Filma“ koji je njegov distributer.  Karte su rasprodate i po nekoliko dana unapred, pa je za prva četiri dana, zaradio preko 19 miliona dinara a videlo ga je nešto više od 28 000 gledalaca.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu