Vesti

Juče, u Briselu, sporazum o energenici:Lajčak, Petković, Bisljimi

Foto: FoNet

22. 6. 2022. / 10.46

Beograd i Priština: Ko je trošio čiju struju

Priština kaže da je zadovoljna jučerašnjim sporazumom o energetici zato što će joj uštedeti novac koji je plaćala srpskim opštinama za struju. Beograd kaže da je struja koja je stizala na sever Kosova struja koju je godinama plaćao Beograd

Gotovo istovremeno, iz Beograda i Prištine objavljena su dva komentara o jučerašnjem energetskom sporazumu ove dve strane,

Sporazum sa Srbijom uštedeće Kosovu više 100 miliona evra troškova predviđenih za drugu polovinu 2022. godine, izjavio je direktor borda Кosovskog operatera prenosnog sistema električne energije Jeton Mehmeti.

Skoro 120 miliona evra potrošeno je od 2012. na energiju koju su potrošili građani četiri opštine na severu sa srpskom većinom, rekao je, i dodao da je samo ove godine do aprila trošak utrošene i neplaćene energije u četiri severne opštine iznosio je 25 miliona evra.

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da nema dileme oko toga da je kompanija Elektrosever srpska i da će moći nesmetano da distribuira struju na Kosovu i Metohiji.

Rekao je i da Priština neće naplaćivati struju Srbima na severu Kosova, naglasivši da je mapom puta za primenu energetskih sporazuma u okviru dijaloga pod posredovanjem Evropske unije garantovano da će Elektrosever distribuirati struju iz centralne Srbije na sever Kosova.

"Ovom mapom puta tačno su utvrđeni koraci i rokovi i jedne i druge strane", kazao je Petković.

Negirao je postojanje dugova stanovnika severa Kosova i Metohije za struju, jer, kako kaže, ranije nije postojala ugovorna obaveza. Struja koja je stizala na sever Kosova je struja koju je Beograd plaćao godinama, objasnio je Petković.

Najbitnije je, kazao je Petković, da "više nema pretnji da će Kurti da upadne na sever Kosova i Metohije", kao i da dogovor sa Prištinom o energetici vodi ka formiranju Zajednice srpskih opština.

Nakon jučerašnjeg sastanka, ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini pozdravila je dogovor i sporazum Kosova i Srbije o energetici i pozvala ih na hitno i otvoreno angažovanje u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu