Vesti

Više od 300 nezakonito izgrađenih zgrada: Pogled na Beograd

Foto: Tanjug

22. 10. 2022. / 19.45

Beograd šesti u Evropi: Gradovi sa najskupljim nekretninama

Najveća svetska baza podataka o životnim troškovima svrstala je Beograd na šesto mesto u Evropi po ceni nekretnina. Iz Srbije, visok rang su dobili Novi Sad i Niš

Beograd se nalazi na šestom mestu na listi najskupljih u Evropi po cenama nekretnina u odnosu na visinu prihoda, objavljeno je na sajtu Numbeo koji važi za najveću svetsku bazu podataka o životnim troškovima i o kvalitetu života.

Najskuplji kvadrat u Srbiji prodat je za 9.545 evra, i to za stan u Beogradu na vodi koji je imao 97 kvadratnih metara, što znači da je koštao 915.000 evra.

U starogradnji, najviša cena po kvadratu je 4.902 evra za stan od 66 kvadratna metra u opštini Stari grad.

Prosečna cena kvadrata prema podacima Republičkog geodetskog zavoda bila je 2.304 evra, a količina novca u prometu nepokretnosti u prvoj polovini ove godine iznosila je 1,9 milijardi evra.

Prosečna plata u Beogradu je oko 92.0000 dinara. Medijalna plata nije poznata, ali se pretpostavlja da je 56.000 dinara, kao i u državi.

Na prvom mestu gradova sa najskupljim nekretninama je Dubrovnik. Zatim slede Sent Petersburg, Pariz, Moskva i Prag.

Osim Beograda, među prvih deset gradova sa najskupljim nekretninama su i dva grada u Rusiji, Sankt Peterburg i Moskva, na drugom i četvrtom mestu. Na trećem mestu je Pariz, a iza Beograda su Lisabon, zatim Milano, Split i Tirana. Od gradova u Srbiji visoko su rangirani Novi Sad, na 19. mestu, i Niš koji je na 44 mestu.

Skoplje je na 26. mestu, Banja Luka na 40 mestu, a Zagreb na četrdesetdrugom.

S.Ć./BIZlife

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu