Urbanizam

28. 7. 2023. / 10.02

Beogradski sajam: Izmeštanje zarad širenja Beograda na vodi

Formalni koraci ka izmeštanju Beogradskog sajma sa lokacije na kojoj je poslovao poslednjih šezdesetak godina privode se kraju, nakon što je ovo preduzeće faktički lišeno sve imovine u bilansima, pišu beogradski dnevni listovi

Državno preduzeće Beogradski sajam prijavilo je u novim, korigovanim finansijskim izveštajima gubitak od 991,5 miliona dinara nakon što je moralo da isknjiži iz svoje imovine građevinsko zemljište i objekte vredne skoro tri milijarde dinara, navodi list "Danas".

Beogradski sajam je ovo uradio nakon odluke Vrhovnog kasacionog suda iz 2019. godine da su sva sredstva koja koristi Sajam u državnoj svojini.

Odluka VKS je završetak sudskih sporova koji su trajali od 2012. godine u kojima je Republika Srbija tužila Beogradski sajam kako bi se utvrdilo kolika su sredstva koja koristi ovo preduzeće 100 odsto državna svojina.

Predmet je nakon rešenja privrednih i apelacionih sudova i brojnih tužbi i žalbi, nekih i u korist Sajma, završio kod Vrhovnog suda koji je presekao da je sve u vlasništvu države. Nakon tog rešenja suda, skupština Sajma koju čine predstavnici države kao vlasnika, donela je ove godine odluku o smanjenju osnovnog kapitala preduzeća za 1,14 milijardi dinara, što je potvrdila i Vlada Srbije. Međutim, APR je odbio da upiše smanjenje kapitala zbog proceduralnih razloga.

U junu je Beogradski sajam, da bi postupio po zaključku Vlade, pristupio isknjižavanju imovine iz poslovnih knjiga, odnosno isknjižavanju građevinskog zemljišta i objekata koji su u vlasništvu države, a za koje Vlada nije dala Sajmu pravo na korišćenje.

U katastru je kao vlasnik i nosilac prava korišćenja upisana Republika Srbija.

Pročitajte još Sudbina Beogradskog sajma: Selidba ili rušenje

Prema procenama vrednosti s kraja 2018. godine vrednost zemljišta Sajma od 243.233 kvadratnih metara iznosila je dve milijarde dinara, odnosno 8.273 dinara po kvadratnom metru, dok je vrednost građevinskih objekata iznosila 2,5 milijarde dinara.

Još ranije, u februaru 2020. godine, na osnovu odluke grada Beograda Sajmu je oduzeto pravo korišćenja od 2.137 kvadratnih metara zbog izgradnje puta za Beograd na vodi.

Tako je stalna imovina Beogradskog sajma preko noći smanjena sa 4,5 milijarde dinara na svega 25 miliona ili nešto više od 200.000 evra.

Pročitajte još Od simbola grada do smetnje koja mora da se ukloni: Da li će i Sajam proći kao Savamala?

Shodno tome smanjen je i kapital sa 4,4 milijarde na 444 miliona dinara.

Kako prenosi list "Nova" prema proceni s kraja 2018. godine vrednost zemljišta iznosi 17,1 miliion evra, što bi bila nedopustivo niska cena parcele na toj lokaciji.

Gotovo pet puta manja kvadratura parcele "Jugopetrola" u Radničkoj ulici plaćena je oko 27 miliona evra, jedan kvadrat je koštao 57.604 dinara.

Ako bi se ta cena pomnožila sa 243.233 kvadrata, koliko je građevinska površina Beogradskog sajma, dobije se vrednost od oko 119,2 miliona evra.

M.J./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu