Popis stanovništva

foto: Nikola Lazić

1. 11. 2022. / 20.39

Bez bojkota Albanaca: Duplo više ljudi u Preševu

Preliminarni rezultati tek završenog popisa pokazuju da u Opštini Preševo živi 59.024, a u Bujanovcu 54.529 ljudi. Ovi brojevi znatno su veći čak i od onih sa popisa 2002. godine, koji Albanci nisu bojkotovali. Tada je Preševo imalo 34.904, a Bujanovac 43.302 stanovnika. U Preševu je živelo gotovo 90 posto Albanaca dok su u Bujanovcu činili oko 55 posto stanovništva.

Uzimajući u obzir da većinski albanske sredine odlikuje visok prirodni priraštaj, dok je u sredinima u kojima žive Srbi nizak natalitet, može se zaključiti porast broja Albanaca u ove dve opštine na jugu Srbije.

Mogućnost da rastuće brojke iskoriste kao politički kapital nagovestio je i narodni poslanik Šaip Kamberi: “Hajde da dokažemo da je Preševska dolina albanska”.

Opšta mobilizacija

Na jugu Srbije kao da je u toku opšta mobilizacija lokalnih Albanaca, pisalo je "Vreme“ u tekstu "Opšta mobilizacija“ pred početak popisa. Ali, bez panike, u najavi nije neki novi oružani sukob u regionu koji se i dalje oporavlja od onog 2000/2001. godine, iako je mobilizacija o kojoj je reč na neki način posledica navedenog konflikta. Sada za cilj nema osvajanje teritorija, već da na popisu stanovništva pokaže da Albanci čine većinu u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, ali i da imaju zavidnu brojnost na nivou Pčinjskog okruga (25-30 odsto).

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

D.P./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu