Izbori 2023.

Kumovi ponovo zajedno u kampanji: Aleksandar Vučić i Vojislav Šešelj

Foto: Tanja Valič/Tanjug

16. 11. 2023. / 7.09

Bez Vučića možda sutra ni Sunce ne izađe

Vladajuća stranka – to jest predsednik Aleksandar Vučić – vode kriznu kampanju pred izbore, kažu sagovornici „Vremena“. Pošto Srbiji ne teku med i mleko, propagandno-odbrambena linija glasi da bi bez Vučića sve bilo još gore

Predsednik države Aleksandar Vučić već je potegao najjači adut pred biračima – sebe samog. Ako opozicija pobedi, rekao je, onda on više neće da se igra.

"Je l‘ stvarno mislite da je moguće da ja budem predsednik, a da predsednik Vlade bude neko od ovih koji su zemlju uništili?“, pitao je Vučić na mitingu Naprednjaka u Smederevu.

Vučić je nosilac izborne liste na kojoj su stari kadrovi špikovani sa nekoliko svežih preletača. Od najavljivanog opštenarodnog pokreta nije bilo ništa.

Krizna kampanja

Prema brojanju Crte, Vučić se ove godine, do kraja oktobra, 248 puta "obratio građanima“ putem televizija. Ali, šta im poručuje pred ove izbore?

“Iako su teme slične kao pre, način na koji SNS komunicira je nešto drugačiji”, kaže politikolog Dejan Bursać.

Dodaje da ovo nije dobar tajming za vlast – zbog tragedija s početka maja, protesta, poskupljenja i situacije na Kosovu. “Mogao bih reći da je kontekst čak krizni”, navodi Bursać za "Vreme“.

“Rast cena je veliki udar na sve građane, a glasači SNS-a glasaju za tu partiju upravo zato što veruju da je dostignut neki socijalni i ekonomski napredak. Vučić im prodaje nadu da će biti još bolje, ali tu je nadu teže prodati u situaciji koju sada imamo”, dodaje ovaj politikolog.

Vučić jamči da neće biti haosa

Za hrvatskog politikologa Aleksandra Musića, srž kampanje je “lukava pretnja materijalnim. Aleksandar Vučić kroz nju govori ‘ja jamčim kakav-takav minimum egzistencije, izbor bilo koga drugoga je recept za haos i veće siromaštvo’.”

Naši sagovornici očekuju da se kampanja plašenja naroda zlom opozicijom samo pojača.

 

Celu analizu Red uvreda, red obećanja o taktici vlasti pred izbore čitajte u štampanom izdanju "Vremena“ koje je na kioscima od danas (16. novembar).

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu