Društvo

Foto: Tanjug

4. 12. 2022. / 0.35

Bezbednost saobraćaja: Uskoro zakon za električne trotinete

Električne trotinete u Srbiji svako vozi kako i gde hoće - na trotoaru, kolovozu, u pešačkim zonama. U EU u međuvremenu postoje striktna, zakonski regulisana pravila kako o upotrebi električnih trotineta u saobraćaju, tako i o ograničenju snage i brzine koju mogu da razviju

Procenjuje se da oko 200.000 stanovnika Srbije vozi električni trotinet. Voze kako hoće, bez ikakve obaveze da kao svi ostali vozači poštuju saobraćajna pravila, zato što nema zakona koji bi ih obavezao na tako nešto.

Međutim, očekuje se da će poslanici srpskog Parlamenta uskoro biti u prilici da razgovaraju o Predlogu izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja, čija će se pravila odnositi na  električne trotinete.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan rekao je za Euronews da bi predlog izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja trebalo da definiše električni trotinet kao vozilo, i da se na taj način odredi kaznena politika za vozače.

"I u Evropi ranijih godina nije postojalo jedinstveno mišljenje o tome šta je električni trotinet – da li je vozilo, ili sredstvo. Tu postoji razlika. Recimo, stručnjaci koji se bave mašinskim naukama kažu da to nije vozilo, jer nema karoseriju i određene karakteristike vozila koje podrazumevaju između ostalog i dimenzije. S druge strane, imamo vozača koji upravlja njime. Moramo ga, dakle zbog toga definisati kao vozilo“, rekao je Belencan

Navodi da Nacrt izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja predlaže da brzina kretanja po trotoaru bude pet kilometara na sat, da će koristiti biciklističke i pešačko-biciklističke staze i trake, a u pojedinim slučajevima i kolovoz, kaciga je obavezna, zabranjeno je voženje drugog lica, vozači moraju noću i u slučajevima smanjene vidljivosti da budu označeni svetlo obojenim prslucima ili fluorescentnim materijalima.

"Kaznena politika biće kao za vozače bicikla, s tim da kaznene odredbe moramo još da upodobimo“, kazao je Belencan i objasnio da "ovo nije samo pitanje saobraćaja. Moramo da uključimo i Ministarstvo trgovine, kako se ne bi desilo da trotinet može da se kupi, a ne može da se koristi. Biće ovo jedan proces, koji će se, siguran sam završiti usvajanjem, verovatno početkom iduće godine.

Prednosti trotineta su brojne – lako se voze, saobrajane gužve im nisu prepreka, malo troše i ne treba im parking mesto. I, ne zagađuju okolinu što se u ovo vreme zagađenja vazduha, ističe kao njegova najveća prednost.

S.Ć. / Euronews

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu