Kultura

4. 9. 2023. / 19.46

Bijenale mladih: Zovem se sasvim obično

Međunarodna izložba savremene umetnosti od sutra, na više lokacija u Beogradu, o sasvim uobičajenoj pojavi - sistemskoj nesigurnosti u savremenom svetu

Recimo prvo naslov – "Zovem se sasvim obično“, zato što je neobičan koliko je običan i zato što, samim tim, ima velike šanse da ostvari svoju namenu i privuče publiku na 2. Bijenale mladih, međunarodnu izložbu savremene umetnosti, koje počinje sutra u Beogradu.

Tema Bijenala mladih takođe je obična, ali samo zato što je sveprisutna pa nam deluje uobičajeno: sistemska nesigurnost u savremenom svetu i preispitivanje naše uloge u njoj. Izložba je nazvana  "Zovem se sasvim obično“, kako bi ukazala na bazično prisustvo uobičavanja (normalizaciju) stanja nesigurnosti danas.

Njihova pitanja su: Šta polazeći od osećaja nesigurnosti možemo učiniti da promenimo sistem? Koje mogućnosti postoje da se njome uopšte bavimo, o njoj govorimo? I koliko glasno?

Izložba je podeljena na pet glavnih celina (Dan nakon sutra, Živim u jednoj sobi, Trudim se da ostanem u granicama svesnog, Konfuzan/na sam/a sebi i Pustio sam glas), kao i tri dodatna (prateća) prostorna segmenta i niz događaja u sklopu kojih će biti organizovan i edukativni program za mlade.

Sve to, održava se gotovo po celom gradu: Velikoj i Maloj galeriji DKSG (Bulevar Zorana Đinđića 179), Galerijama SULUJ (Palata Anker, Terazije 26/II sprat) i ULUS (Knez Mihailova 37), Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić“ (Mali Kalemegdan br. 1), i bioskopu "Zvezda“ (Terazije 40).

Bijenale mladih traje do kraja meseca.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu