Inicijativa

Foto: Printscreen

9. 7. 2023. / 20.12

BIRODI i Građanski preokret traže „antibot zakon“

Nakon što se na društvenim mrežama pojavilo spisak od 14.000 navodnih bot naloga, Biro za društvena istraživanja i Građanski preokret pokrenuli su inicijativu da Srbija dobije „antibot zakon“

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Građanski preokret pokrenuli su inicijativu da Srbija dobije "antibot zakon“.

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio interni spisak sa više od 14.000 navodnih bot naloga Srpske napredne stranke (SNS), sa imenima i prezimenima ljudi koji stoje iza njih. O tome je zatim javnost obavestila Televizija N1.

Sudeći po tom spisku, čija verodostojnost niko od naprednjaka nije ni potvrdio ni demantovao, u te aktivnosti uključeni su i zaposleni u javnom sektoru iz svih delova Srbije, prenela je ta televizija.

BIRODI i Građanski preokret zatražili su u saopštenju usvajanje "antibot zakona“, kao preduslova za razvoj modernog, građanskog, demokratskog društva u Srbiji.

Pozvali su SNS "da rasformira svoju fabriku botova“, a Vladu Srbije, javna preduzeća, ustanove i lokalne samouprave da izvrše internu kontrolu osoba koje su na spisku botova SNS-a“.

Zatražili su od državne revizorske institucije i budžetske inspekcije da naprave kontrole dobijanja i realizacije ugovora između organa vlasti i osoba koje se nalaze na objavljenom spisku.

Traže i da Republičko javno tužilaštvo odredi organ koji bi postupao s tim u vezi, a od Ministarstva informisanja i telekomunikacija da započne rad na izradi "antibot zakona“.

Od Zaštitnika građana, Agencije za sprečavanje korupcije i poverenice za ravnopravnost traže da naprave izveštaje sa preporukama i pokrenu postupke iz svoje nadležnosti.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu