Kultura

Iz predstave "Bambi"

Foto: Jelena Janković

4. 10. 2023. / 17.13

Bitef Polifonija: I doći će krhko lane

Savladati divljine, zaobilaziti zamke, probijati se kroz strahove, i ponovo pronaći snage - poruka je koja spaja predstave ovogodišnje “Polifonije”, tradicionalno pratećeg programa Bitefa

Bitef Polifonija je već 24. godinu prateći program Bitefa. Pod naslovom "Dvorište, šuma, džungla“, od 5. do 9. oktobra na programu su pet predstava, pet radionica i tri dijaloga.

Ljubica Beljanski Ristić, tvorac "Polifonije“, kaže da je ovogodišnji program sledio promenu u organizaciji Glavnog programa Bitefa, pa je uveden selektorski tim – osim nje, u odabiru predstava učestvovala je i Irena Ristić.

Takođe, kaže Ljubica Beljanski Ristić, "kada je Bitef u svom novom izdanju pokrenut otvorenim porukom javnosti "Kakav nam Bitef treba" i mi smo se okrenuli preispitivanju kakva nam u tom kontekstu Bitef Polifonija treba. Poziv je poslat učesnicima prethodnih Polifonija i širem krugu pozorišnih i drugih umetnika, stvaralaca i stručnjaka iz oblasti kulture i obrazovanja da daju svoje predloge.“

Rezultat je sledeći: "Vratili smo se dugogodišnjem iskustvu iz kojeg je proistekla Bitef Polifonija, dakle iz programa dramskih radionica i nekadašnjeg Škozorišta,  a pre svega prve Polifonije koja se bavila ulogom umetnika u radu s mladima u vremenima krize, nakon koje smo nastavili  da otkrivamo i preispitujemo potencijale i snagu pozorišta u prevladavanju pritisaka, nasilja i konfliktnih situacija.“

Iz tog nasleđa pojavio se naslov ovogodišnjeg programa "Dvorište, šuma, džungla", kaže Ljubica Beljanski Ristić, konkretno "iz jedne Škozorišne igre u kojoj su tadašnji dvanaestogodišnjaci želeli da kažu odraslima svoju priču o odrastanju. Irena Ristić, danas profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti i kourednica programa Bitef Polifonije,  bila je jedna od te dece.“

U ovogodišnjem uvodniku za program, napisala je zašto i kako danas doživljava tu sliku odrastanja: "…Krenuli smo iz dvorišta u šumu, a džungla nas ipak opseda. Nema jasnih obrisa o ishodu, a ni povlačenja. Odrastati u tom rascepu, savladati divljine, zaobilaziti zamke, probijati se kroz strahove, i ponovo pronaći snage – tekovine su svih ranijih polifonijskih izdanja. Ima u njima volje i umeća, ima veštine za pomake."

Bitef Polifonija je program uvek kreirala u odnosu na "postojeća događanja“, osluškujući Glavni program.

"I onda bi se, negde u vreme prvih najava Glavnog programa Bitefa, događalo malo čudo: počeo bi da deluje fenomen povratnih sprega, tih čudnih petlji koje nastavljaju same sebe da izgrađuju“, objašnjava Ljubica Beljanski Ristić. Tako bi se program Bitef Polifonije "ukomponovao u vreme i prostor Bitef festivala“.

Tako su za ovogodišnju Polifoniju izabrane predstave "Kavez za ptice“ Nikole Stanišića, pobednički tekst Sterijinog pozorja za originalni savremeni dramski tekst 2022/2023. godine,  o četvorici štićenika kazneno-popravnog doma za maloletnike gde bi nasilje trebalo da se leči, ali se zapravo samo pospešuje.

Zatim je na programu duodrama "Gidionov čvor“ iz Hrvatske, dijalog majke nedavno preminulog sina i učiteljice; "Devojčice“ Milene Bogavac u produkciji beogradskog "Reflektor teatra“ o stereotipima  u patrijarhalnom društvu; "Komunikacija/Zašto škola, zašto pozorište“ u kojoj učestvuju učenici V/1 OŠ "Sveti Sava“ iz Beograda a nastala je tokom osmomesečnog rada na časovima Medijske pismenosti, u saradnji sa Kulturociklinom iz Kruševca u režiji Sandre Maksimović.

Na kraju "polifonije“ je "Bambi“, predstava Malog pozorišta "Duško Radović“ u režiji Bojane Lazić, koja je sa Uglješom Šajtincem i dramatizpvala istoimeni roman Feliksa Saltera. Ljubica Beljanski kaže da je interesovanje izuzetno veliko, naročito za "Bambija“.

Zašto, moguće je naslutiti već iz Reči dramaturga za ovu predstavu:

"…laže, izmišlja, krivi druge. Takav je On. Još kaže da na sve ima pravo jer je on Čovek i sve što postoji treba da služi njemu. Sunce, zvezde, reke i šume, sve postoji samo da mu služi, u stvari, čak i ne postoji, nema nikakvog smisla ako Njega nema. Ali, doći će krhko lane. Nečujno, nalik na senku što mazi hrapav vrat hrastova u šumi. Oslobodiće Sunce i zvezde, jutarnje magle i šum lišća visoko u krošnjama. Reći će mu: Nisi ti ono oko čega se sve vrti. I zvaće se Bambi.“

Foto: Marko Pejović

Kao primer tribina na Polifoniji, pomenimo "Poreklo straha“, anketnu formu razmišljanja o strahovima kod mladih koja je deo istraživanja za predstavu "Teatra Mimart“ autorki Lidije Antonović i Mine Ćirić, čija će premijera biti u novembru u UK "Parobrod“.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu