Analiza

Foto: AP Photo

6. 3. 2023. / 9.30

Bitka za Bahmut: Do poslednjeg daha

Odbrana Bahmuta koštala je ukrajinsku vojsku mnogo, ali još uvek se ne odustaje od namere da se Rusima što više oteža zauzimanje gotovo opkoljenog grada. Sličan pristup je ukrajinska komanda imala i u Soledaru za koji su vođene krvave borbe tokom jeseni i zime i gde je pretrpela velike gubitke tokom prekasno pokrenutog povlačenja. Tehnika je propala, stotine vojnika je izginulo

"Muzikanti“, privatna ruska paravojna organizacija "Vagner“, su gotovo završili posao. Istrošili su ukrajinsku odbranu živim zidom jurišnika. Ukrajinske snage sastavljene od vojske, policije, nacionalne garde, pogranične službe, stranih dobrovoljaca i plaćenika moraće da se izvuku iz mesta koje je u poluokruženju.

Foto: AP Photo/Libkos

Severni i južni krak prodora  "muzikanata“ polako, ali sigurno se zatvaraju oko dela gradskog jezgre koji drže ukrajinske snage pred kojima je izbor – da odu ili da ostanu u obruču. Izbora nema jer nema osnova da se veruje da ukrajinska vojska priprema protivudar za deblokadu grada. Nema ni blizu Bahmuta jedinica koje bi sada mogle da potisnu vagnerovce.

Foto: AP Photo/Libkos

Rusi drže čvrsto inicijativu i diktiraju dinamiku napada jurišnih grupa i čini se da ne žele isuviše brzo da potpuno opkole grad jer bi to prouzrokovalo produžetak borbi za čišćenje mesta.

Vođa "muzikanata“ Jevgenij Prigožin ima dara za glumu, pa je tetatralno pred kamerama na liniji fronta pozvao lično predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da povuče ostatke svoje vojske iz Bahmuta koji je praktično okružen.

Foto: AP Photo

Ne radi se tu o potezu dobre volje, već o ponudi koja bi "muzikantima“ donela bržu pobedu i svakako sačuvala veliki broj života. Navodno je pre mesec dana "muzikantima“ ukinut pristup regrutima u ruskim zatvorima i sada valja sačuvati vojnike, a gubici su veliki.

Foto: AP Photo/Libkos

Odbrana Bahmuta koštala je ukrajinsku vojsku mnogo, ali još uvek se ne odustaje od namere da se Rusima što više oteža zauzimanje grada. Sličan pristup je ukrajnska komanda imala i u Soledaru za koji su vođene krvave borbe tokom jeseni i zime, sve dok nije iscrpljena i poslednja šansa da se Ukrajinci odupru ruskoj ofanzivi. Na kraju su pretrpeli slom i velike gubitke tokom prekasno pokrenutog povlačenja. Tehnika je propala, stotine vojnika je izginulo.

Foto: AP Photo

Čini se da se sada taj pristup ponavlja si u Bahmutu jer se ne pokazuje volja za povlačenjem ni sada, kada je pad grada gotovo izvestan – ako se ne desi neko čudo i ne pojavi konjica kao u starim američkim vesternima. Doduše, Amerikanci su poslali borbena vozila koja koriste savremene jedinice nazvane "konjičkim“ kao odraz tradicije. Problem za Ukrajince ješto će na dolazak tenkova Abrams i borbenih vozila pešadije Bredli morati još da sačekaju, nekoliko nedelja, možda i meseci. Do tada će morati da se snađu sa ostacima ostataka tehnike istočnog porekla koju su do sada koristili, uključujući tu rusko naoružanje iz ratnog plena i pomoć članica NATO-a koje su imale ruske tenkove i borbena vozila pešadije.

Foto: AP Photo/Yevhen Titov

Kada Bahmut padne u ruske ruke, ništa se bitno neće promeniti. Važno je to mesto, ali samo jedno u nizu važnih mesta koja su pred ruskom vojskom i "muzikantima“. Ukrajinci su uredili nove odbrambene linije po dubini i braniće aglomeraciju Slavjansk-Kramatorsk. To je širok i dubok odbrambeni pojas u naseljenim mestima, što je novi veliki izazov za Ruse jer kuće i ruševine predstavljaju mrežu zaklona koje ukrajinska pešadija zna da koristi.

Foto: AP Photo/LibkosFoto: AP

Rusi su Donbas jednostrano proglasili delom Ruske Federacije,  ali problem su činjenice – nije Rusija tamo gde su ukrajinske brigade i zato se rat se nastavlja.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu