Rat u Ukrajini

Kontrola: Ruski vojnik na području nuklearke Zaporožje

Foto: AP Photo

15. 8. 2022. / 10.15

Borbe oko nuklearke Zaporožje: Poigravanje sa apokalipsom

Rusi i Ukrajinci se međusobno optužuju za borbe koje se vode preblizu najveće evropske nuklearne elektrane. Zapad zahteva hintu demilitarizaciju tog područja

Medijski izveštaji o borbama u blizni najveće evropske nuklearne elektrane u Zaporožju na jugoistoku Ukrajine su dramatični. "Rizik da dođe do nuklerane katastrofe raste svaki dan“, izjavio je gradonačelnik grada Enerhodara Dmitro Orlov.

Projektil u blizini nuklerake / Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP

U Zaporožju Djepar deli teritorije koje kontrolišu Rusi i Ukrajinci. Kijev i Moskva se prethodnih nedelja međusobno optužuju za napade koji ugrožavaju bezbednost nuklerane elektrane.

Moskva tvrdi da su besmislene optužbe da ruske trupe gađaju nukleraku koju same kontrolišu od prvih dana invazije. U elektrani rade, međutim, ukrajinski stručnjaci iradnici.

Predstavnici ruske okupacione vlasti su pre dva dana ageniciji Tass izjavili da je 6 projektila pogodilo stambenu četvrt u blizini nuklearke. Konkretno: "Ukrajiski nacionalisti su raketama gađali stambenu četvrt u Enerhodaru“.

Poziv za demilitarizaciju područja oko nuklearke

Evropska javnost sa zebnjom prati informacije o međusobnom granatiranju i raketiranju. Posle borbi 5. avgusta jedan reaktor morao je je da se ugasi, jer su bili oštećeni pumpna stanica i senzori za radijaciju.

Ukrajinske vlasti i Zapad zahtevaju da se područje oko nuklearke demilitarizuje. Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj napisao je na Tviteru da nuklearka ne sme da bude uvučena u oružane sukobe, založio se za demilitarizaciju tog područja i da se stručnjacima međunarodne Agencije za atomsku energiju omogući da je obiđu.

Nuklearna elektrana Zaporožje / Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP

Četrdeset i dve zemlje iz celog sveta su potpisale izjavu u kojoj pozivaju Rusiju da povuče svoje oružane snage iz ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, navodeći da njihovo prisustvo predstavlja "veliku opasnost", prenosi RSE.

U saopštenju objavljenom na veb stranici Evropske unije 14. augusta, osuđuje se invazija Rusije na Ukrajinu i navodi da "prisustvo ruskih vojnih snaga u elektrani sprečava vlasti da održe obaveze u pogledu nuklearne i radijacijske bezbednosti“.

Zelenski traži sankcije za rusku atomsku industriju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da uvede sankcije i ruskoj atomskoj industriji. Agresor, kaže Zelenski, zloupotrebljava nuklernu elektranu Zaporožje za ucenu ukrajinskog rukovodstva i celog sveta. Optužio je Ruse da nuklearku koriste kao tvrđavu iz koje gađaju gradove Nikipol i Marhanez koji su pod ukrajinskom kontrolom.

Gradonačelnik Orlov je agenciji AFP u telefonskom razgovoru rekao da je na delu "nuklearni terorizam“, koji svakog trenutka može da dovede do katastrofe.

J.H./BBC/RSE/Spiegel/Tagesschau

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu