Vesti

Razgovori o Kosovu: Pjer Košar i Borko Stefanović

Foto: FoNet

24. 9. 2022. / 2.55

Borko Stefanović: Kosovo je deo Srbije, a Srbiji je mesto u EU

Pregovori sa Prištinom se moraju da se nastave kroz obavezujući sporazum, a institucije u Prištini krše sve dogovore, rekli su ambasadoru Francuske u Srbiji predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove i predsednik Skupštine

Predsednik skupštinskog Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović rekao je ambasadoru Francuske Pjeru Košaru da će sazvati sednicu tog tela na kojoj će pokrenuti pitanje usaglašavanja srpske spoljne politike sa spoljnom politikom Evropske unije, saopšteno je iz Parlamenta.

Stefanović je ocenio da trenutna kriza u Evropi može biti korisna za Srbiju i region, tako što bi se zemlje Zapadnog Balkana nepovratno pozicionirale tamo gde im je i mesto, a to mesto je Evropska unija, ali da se od Srbije ne sme tražiti priznanje Kosova kao nezavisne teritorije.

"Takav sporazum mora sačuvati pravo Srbije da ne prizna nezavisnost Kosova, jer bi takav čin bio u suprotnosti sa Ustavom, voljom građana i nacionalnim identitetom Srba“, naglasio je Stefanović i dodao da Srbija treba da odstupi od politike simbolizma, aludirajući na to da lične karte i registarske tablice nisu dokaz suvereniteta jedne zemlje.

Ambasador Pjer Košar je poručio da Francuska želi da ubrza proces priključenja Srbije i Zapadnog Balkana EU, za šta se zalagala i za vreme njenog predsedavanja EU.

Podsetio je da je Srbija pozvana na Samit Evropske političke zajednice u Pragu u oktobru i objasnio da održavanje Samita nije zamena za priključenje zemalja EU, već poziv za iznalaženje zajedničkih političkih rešenja koja se tiču svih zemalja Evrope.

Neposredno pre sastanka sa Borkom Stefanovićem, ambasador Košar se sastao i sa predsednikom Skupštine Vladimirom Orlićem.

Orlić je predočio francuskom ambasadoru da je dijalog Beograda i Prištine u zastoju zbog neodgovornog ponašanja druge strane koja krši sve dogovore, ignoriše obaveze i povlači jednostrane poteze koji direktno vode ka eskalaciji i ugrožavanju fizičke bezbednosti Srba.

Rekao je i da je stav Srbije u pogledu teritorijalnog integriteta bilo koje države, jasan, nedvosmislen i principijelan – podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država na svetu.

Šta je Košar izjavio, nije precizirano u saopštenju Parlamenta.

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu