Intervju

Patriotska snaga u Skupštini: Boško Obradović

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

13. 8. 2022. / 10.07

Boško Obradović: Otkazati Europrajd i sačuvati Kosovo i Metohiju

Predsednik srpskog pokreta Dveri zahteva zakazivanje skupštinske sednice o Kosovu i Metohiji, otkazivanje Europrajda u Beogradu, saradnju sa Rusijom i konsenzus oko osnovnih nacionalnih i državnih pitanja

Predsednik srpskog pokreta Dveri kaže za portal “Vremena” da se nada da će ovaj skupštinski saziv “vratiti smisao i dosojanstvo parlamentu”, jer je nova realnost da trećinu narodnih poslanika čini opozicija. Kaže da “deluje nemoguće”, ali ne vidi zašto opozicija “ne bi glasala za dobre zakonske predloge vlasti”, ali i vlast za “dobre predloge koji dolaze iz opozicije”.

Dodaje da je njihova poslanička grupa već predala zahtev za posebnu sednicu na temu Rezolucije Evropskog parlamenta i “aktuelnog stanja na Kosovu i Metohiji”, kao i za formiranje “anketnih odbora za EPS i Republički geodetski zavod”.

Pored ovih koraka, Obradović kaže da će sledeće nedelje zatražiti “zvanično otkazivanje Evroprajda”, iz,objašnjava, “moralnih, finansijskih, zdravstvenih i bezbednosnih razloga”. Spremaju niz inicijativa u pravcu podrške “porodici, domaćoj privredi, selu i poljoprivredi”.

Na pitanje da li je bilo razgovora unutar opozicije o makr minimalnoj saradnji, sagovornik odgovara da “do sada nije”, ali da su oni otvoreni za njih bez obzira na sve “ideološke i političke razlike”. Dodaje da smatra da opozicija treba da se u Skupštini drži zajedno po svim načelnim pitanjima oko kojih su svi saglasni.

Treći put

“U Skupštini godinama imamo neprestani ping-pong između sadašnje i bivše vlasti”, pojašnjava lider Dveri i dodaje da će oni koji predstavljaju “treći, patriotski i suverenistički” put insistirati na toj razlici, kako u odnosu na “trenutni, tako i na bivši režim”.

Smatra da prioritet opozicionog delovanja ne treba da bude napadanje kolega iz opozicije, već “kritika vladajućeg režima”, ali isto tako dodaje da “postoje momenti kada je potrebno ukazati na razlike u opoziciji”.

U poslaničkim grupama NADA i Zavetnici vidi one sa kojima mogu sarađivati po pitanju (ne)uvođenja sankcija Rusiji, ali veruje da po određenim ključnim, nacionalnim i državnim pitanjima može postojati saradnja i sa Narodnom strankom.

Na pitanje da li postoje neki kontakti sa Srpskom naprednom strankom, kaže da ih “nema”, sem onih koji proističu iz Ustava, zakona i skupštinskog pravilnika. Dodaje da veruje da bi ta komunikacija bila još normalnija, kada predstavnici vladajuće stranke u opoziciji “ne bi videli neprijatelja”.

Kaže Boško Obradović da bi za temu odbrane i očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije trebalo da budu zainteresovani i vlast i opozicija, kao i da je to tema oko koje treba postići “novi nacionalni konsenzus”.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu