Portret

Foto: Tara Radovanović

18. 12. 2023. / 0.20

Branimir Nestorović: Sjaj antivakserske zvezde nad Beogradom

Najveće iznenađenje izbora je stranka Branimira Nestorovića, nekada uglednog pulmologa, danas još čuvenijeg antivaksera i velike zvezde očigledno mnogobrojnih teoretičara zavera.

Branimir Nestorović (1954) je redovni profesor Medicinskog fakulteta u penziji, nekadašnji načelnik pulmologije u Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova, cenjeni alergolog. Takođe, čovek koji je široj javnost, nažalost, postao poznat na početku pandemije virusa korona, kada se valjao od smeha i preporučivao ženama šoping u Milanu. Nikada se zbog toga nije izvinio niti prihvatio odgovornost. Govorio je kasnije da bi pre umro nego primio vakcinu, a lista njegovih bizarnih izjava i stavova je više nego brojna, poput onog da "vanzemaljci imaju plave oči, pa su se parili sa ženama ljudskim i tako su nastale plave i zelene oči.“ Čest je gost jutjub kanala Balkan Info. Njegove teme su paralelni svetovi, crne rupe i portal u drugu dimenziju koju, kako tvrdi, kontroliše CERN.

"’Tehnika’ kojom se dr Nestorović služi u svojim medijskim nastupima proverena je formula za širenje lažnih vesti — osnova (dez)informacije može biti događaj koji se zaista dogodio, ali koji je potpuno izvučen iz konteksta kako bi se uklopio u konspiracioni narativ. Medijski nedovoljno informisan pojedinac neretko naseda na ovakav metod širenja dezinformacija, poštujući nekadašnji medicinski autoritet dr Nestorovića“, pisao je Istinomer 2021. godine.

Takođe, pro-režimskim medijima duguje dobar deo svoje popularnosti, budući i da je neretko govorio na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Politička karijera

U politiku je Nestorović ušao kao član Srpskog pokreta obnove devedesetih godina, jer su mu, kako je govorio, bile bliske monarhističke ideje; u "vladi narodnog jedinstva“ bio je pomoćnik ministra prosvete. Izjavio je da je kratko vreme, posle Petog oktobra, bio član Demokratske stranke; na izborima 2022. podržao je Patriotski blok, koji su činili POKS i Dveri; bilo je tu još raznih političkih flertovanja i udruživanja, da bi danas bio na čelu grupe građana "Mi – glas iz naroda – prof. dr Branimir Nestorović”.

O politici je kazao da je to nešto što "strašno oduzima energiju“, "kratkoročna ljudska delatnost“. Izjavio je da bi, ako bi se kandidovao, imao 20-25 posto glasova. "Vi znate da bi to bila druga partija u Srbiji po jačini. To svi znate, što se svi pretvaramo. Nemam tu ambiciju ali ako stvarno bude frka, bez ikakvog razmišljanja“, rekao je on krajem 2021, na konferenciji Udruženja "Vitezova reda zmaja“, čiji je osnivač i  predsednik. Očigledno da je neko odlučio da je stvarno frka.

Milivoj Bešić je za televiziju Insajder opisao Nestorovićeve političke stavove kao "naglašeno desničarski i ideološki, sa primesama narodnjačkog populizma“, takođe, sociološki i ideološki bližeg Srpskog naprednoj stranci.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue nawww.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu