Vesti

Uravnotežena zastupljenost ne podrazumeva matematičku preciznost: Brankica Janković

foto: tanja valič

9. 10. 2022. / 15.29

Brankica Janković: Da i u novoj Vladi budu zastupljene žene

Poverenica za zaštiti ravnopravnosti uputila je preporuku mera mandatarki Ani Brnabić, da se prilikom sastavljanja Vlade Srbije vodi računa o rodnoj ravnopravnosti

U aktuelnoj tehničkoj Vladi od 23 ministra 10 su žene. Od početka višestranačja u srpskoj Vladi nikada nije bilo više žena na ministarskim mestima.

Srbija očekuje novu Vladu. S tim u vezi, Brankica Janković poverenica za zaštitu ravnopravnosti, uputila je preporuku mera mandatarki Ani Brnabić da se prilikom sastavljanja Vlade Srbije vodi računa o rodnoj ravnopravnosti.

"Od velike je važnosti za društvo da imamo uravnoteženu zastupljenost muškaraca i žena u Vladi kako bi odluke bile donošene i sprovođene tako da se uzmu u obzir različite perspektive iz kojih žene i muškarci vide probleme i rešenja u većini oblasti – obrazovanju, sportu, kulturi, zdravlju, pravdi i bezbednosti“, objasnila je Brankica Janković.

"Uravnotežena zastupljenost ne podrazumeva matematičku preciznost, već izbor najboljih kandidata za ministarske pozicije i pozicije državnih sekretara kao članova Vlade, ali uz uvažavanje činjenice da i dalje imamo mnogo manji broj žena na tim mestima.“

Poverenica je podsetila da je "Srbija na ovom polju postigla značajan napredak – deseta je u Evropi po političkoj zastupljenosti žena i ne bi bilo dobro da se vraćamo nazad u svakom pogledu”.

S.Ć./Politika

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu