Prosveta

Foto: Strahinja Aćimović/Tanjug

30. 3. 2023. / 12.39

Branko Ružić: Sa državnom maturom deca će imati manje stresa

Osim što je prozvao srednjoškolce koji stoje ispred neformalnog udruženje „I mi se pitamo“, koje je protiv uvođenja državne mature na ovakav način, da „i dalje“ neće da razgovaraju sa njim, ministar prosvete nije objasnio čemu najednom žurba sa uvođenjem državne mature, zašto se sadašnjim srednjoškolcima pravila menjaju usred školovanja, tj. ako se državna matura uvodi, zašto ne od 2026, da važi od generacije koja ove godine upisuje srednju školu, koja bi od početka znala šta joj predstoji

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio je danas povodom peticije neformalne organizacije "I mi se pitamo“ koju su predali srednjoškolci sa zahtevom da se ukine državna matura, a koju je potpisalo preko 25.000 učenika, da je s potpisnicima spreman na razgovor, ali da oni i dalje nisu spremni da pričaju sa njim.

"Mi smo primili tu inicijativu 27. marta. Ono što je važno za srednjoškolce – fokus državne mature su upravo oni. Državnu maturu će da polažu u svojim školama, sa svojim drugarima, sa manje stresa i za njih i za roditelje", rekao je Ružić u jutarnjem programu televizije Happy, obraćajući se tako svakako ne srednjoškolcima.

On je, za jutarnju publiku TV Happy, istakao da državnoj maturi mora da se pristupi ozbiljno i da se brine o deci, pa se nameće pitanje zašto se do sada nije postupalo ozbiljno sa brigom za decu.

Ružić je takođe naveo da će iduće nedelje biti sastanak sa potpisnicima peticije "I mi se pitamo“ protiv održavanja državne mature, navodi se na sajtu Happy televizije.

Ružić je izneo podatke i o zainteresovanosti učenika za polaganje predmeta i istakao da je najveće intersovanje za biologiju, a najmanje za fiziku. Prema njegovim rečima, 38 odsto se opredelilo za biologiju, 29 za geografiju, za istoriju 16, hemiju devet, a za fiziku osam odsto.

Napomenuo je da i ove godine Ministarstvo prosvete raspisuje konkurs za besplatne udžbenike i da prijava traje do 10. aprila, te da je u tu svrhu obezbeđeno 28 miliona dinara“.

Za sistem dualnog obrazovanja Ružić je rekao da on "živi i da je preuzet iz najreprezentativnijih izvora, teda je Vlada Srbije radila "zaista predano na uvođenju sistema dualnog obrazovanja, uzimajući sve segmente švajcarskog, nemačkog i austrijskog modela.

A.I./FoNet

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu