Vesti

Puna usta Evrope: Ana Brnabić

Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

9. 5. 2022. / 21.20

Brnabić: Evropa je naša prošlost, sadašnjost i budućnost 

Za razliku od prošle godine kada je centralnoj ceremoniji povodom Dana Evrope prisustvovao predsednik Srbije, ove godine zamenila ga je predsednica Vlade u tehničkom mandatu. Ana Brnabić ocenila je da je Srbija postigla iskorak na svim poljima procesa evropskih integracija i da je Evropa Srbiji važnija nego ikad 

S.P
Delegacija Evropske unije u Srbiji organizovala je u Novom Sadu zvanični prijem povodom 9. maja, Dana Evrope. Za razliku od prošle godine, kada je centralnoj ceremoniji prisustvovao predsednik Srbije, ove godine na događaju se pojavila premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić.
Ona je poručila da je Srbiji evropski put danas važniji nego ikada jer on predstavlja "garant mira i stabilnosti". Brnabić je rekla da je Srbija postigla veliki iskorak u gotovo svim oblastima vladavine prava i "trasirala put za dalje reforme",  te da je "Srbija neodvojivi deo evropske zajednice naroda."
I još: "Evropa je naša prošlost. Evropa je naša sadašnjost. Evropa je naša budućnost".
Ambasador Evropske unije u Srbiji poručio je da se danas slavi vizija ujedinjene Evrope zasnovane na miru, vladavini ljudskih prava, solidarnosti i da baš te vrednosti donose prosperitet građanima. "Ta vizija postala je realnost, jer je prinicip saradnje zaživeo. Pred nama su teška vremena, ali smo bolji zajedno i samo tako možemo da izgradimo bolju budućnost", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.
Upravo takvu viziju imali su "očevi osnivači Evropske unije" Žan Mone i Robert Šuman koji je na današnji dan pre 72 godine pročitao  istorijski dokument koji će biti osnova za nastanak preteče Evropske unije – Evropske zajednice za ugalj i čelik. Njegova vizija evropskog kontinenta ponudila je zapadnim državama model saradnje koji bi omogućio da se rat u Evropi više nikada ne ponovi.
Dok se širom kontinenta proslavlja Dan Evrope, ponovo izabrani predsednik Francuske Emanuel Makron izašao je sa predlogom za stavranje "Evropske političke zajednice", kako bi se povećala saradnja EU sa drugim državama na kontinentu, za koje "nije realno da u skorijoj budućnosti postanu članice Evropske unije".
S.P./FoNet 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu