Kosovo

Poruka velikum liderima: Ana brnabić

Foto: Tanjug

13. 12. 2022. / 21.16

Brnabić versus Eskobar: Moj prijatelj Gejb je preuzeo ulogu SB

Pred sutrašnji dolazak u Beograd, američki državni sekretar je rekao da SAD ne podržava vraćanje srpskih snaga na Kosovo. Premijerka Srbije ga je optužila da, zajedno sa Berbok i Fon Kramon, odlučuje umesto Ujedinjenih nacija

"Mi treba da počnemo da razgovaramo o ostvarivanju sporazuma o Zajednici srpskih opština, to sam rekao vrlo jasno. Nadam se da ćemo vrlo brzo imati rešenje za ovu krizu“, rekao je američki državni sekretar Gabrijel Eskobar večeras u Prištini gde boravi drugi dan, a pred sutrašnji dolazak u Beograd.

Takođe, Eskobar je izrazio podršku kosovskom premijeru za napredak na planu francusko-nermačkog predloga, i izjavio da SAD "kategorički odbijaju“ ideju povratka srpskih snaga na Kosovo.

"Mi to uopšte ne podržavamo. Takođe želim reći da Kosovo ima veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD“, kazao je Eskobar.

Premijerka Ana Brnabić mu je odmah odgovorila na Tviteru.

"Vidim da je moj prijatelj Gejb Eskobar još jedan političar koji je nepokolebljivo protiv važeće Rezolucije Saveta bezbednosti UN. Preuzeo je ulogu Saveta bezbednosti i jednoglasno sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke i ministarkom tišine fon Kramon, poznatom i kao izvestilac EP za Kosovo, poništio Rezoluciju UN 1244“, napisala je premijerka Brnabić.

Naglasila je da će Eskobar, nemačka ministarka Analena Berbok i Viola fon Kramon odlučivati umesto Saveta bezbednosti.

"Ako mogu da postavim jedno pitanje (sa dužnim poštovanjem ovim Velikim Liderima), ako Rezolucija 1244 više nije važeća (zato što se vama ne sviđa i stoga, koga briga za to) i ako Briselski sporazum ne postoji (kako Kurti kaže a vi Veliki Lideri nikada niste opovrgli njegove reči)… I ako Vašingtonski sporazum nije ništa drugo do stvar prošlosti (jednostavno više nije u modi), a povelja UN se ne odnosi na Srbiju (zato što vi, dragi lideri mislite da ne treba), onda u skladu sa kojim sporazumom, rezolucijom, principima treba da delujemo?
Ili treba da jednostavno pratimo vaš horoskop da bismo pogodili vaše želje i pomogli da se spasi mir u svetu“, napisala je Brnabić na Tviteru, parafrazirajući reči predsednika Aleksandra Vučića koji je, u poslednjem obraćanju naciji, takođe upšutio pitanje međunarodnoj zajednici koji sporazum treba Srbija da poštuje.

Premijerka se na kraju obratila posebno Gabrijelu Eskobaru:

"Hvala vam na vašem vremenu, mogu samo da zamislim koliko je teško upravljati svetom umesto Ujedinjenih nacija“.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu