Obrazovanje

Filološki fakultet u Beogradu

Foto: Milovan Milenković

2. 7. 2023. / 18.11

Budući brucoši najviše su zainteresovani za FON

Prijemni ispiti na Beogradskom univerzitetu su završeni, a konačne rang-liste biće objavljene najkasnije do 10. jula. Najveće interesovanje je za Fakultet organizacionih nauka (FON), sa više od 2.300 prijavljenih

"Vi ste među najboljima koje ova zemlja ima, želim vam puno uspeha!“, poručio je srednjoškolcima na prijemnom ispitu za Medicinski fakultet u Beogradu, dekan prof. dr Lazar Davidović.

Na prijemnom je bilo 1068 kandidata, pa su oni prvi put, polagali prijemni u Hali 4 Beogradskog sajma. Medicinski fakultet će ove godine upisati 500 najboljih među njima.

Prijemni ispiti na svim fakultetima Beogradskog univerziteta trajali su od 26. do 30 juna, a konačne rang-liste na svim fakultetima biće objavljene najkasnije do ponedeljka, 10. jula.

U prvom upisnom roku na 31 fakultet Univerziteta u Beogradu prijavilo se preko 18.000 kandidata.

Informacioni sistemi i tehnologije na FON-u očekivano su usmerenje koje je uspelo da privuče značajan broj budućih studenata, pa je na 590 slobodnih mesta prijavljeno čak 2.019 kandidata, dakle, više nego trostruko. Samo za Menadžment i organizaciju, na istom fakultetu, prijavilo se 1.712 kandidata za planiranih 390 mesta.

Slede Ekonomski (1.515) i Pravni fakultet (1.207), a potom i Elektrotehnički fakultet (1.096).

Stomatološki fakultet je na integrisanim studijama stomatologije predvideo 220 mesta, a prijavilo se trostruko više kandidata – njih 705. Za zubnog tehničara, protetičara na istom fakultetu pristiglo je 40 prijava, na duplo manje slobodnih mesta.

Na smer Mašinsko inženjerstvo Mašinskog fakulteta konkurisalo je 933 kandidata za 620 slobodnih mesta, dok je na smeru Informacione tehnologije u mašinstvu broj zainteresovanih skoro trostruko veći od broja predviđenih slobodnih mesta.

Za osnovne studije arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu broj predviđenih brucoša je 240, a zainteresovanih 553.

Za smer politikologija Fakulteta političkih nauka bilo je 234 prijave na 100 slobodnih mesta, za smer Međunarodne studije  prijavilo se 270kandidata, a za . novinarstvo – 227.

Na Filozofskom fakultetu smer psihologija dominantno je najinteresantniji, pa je na 116 slobodnih mesta došlo čak 547 kandidata, dok svi drugi smerovi na pomenutom fakultetu u zbiru nemaju toliko prijavljenih kandidata.

Fakulteti sa najmanjim brojem prijavljenih kandidata u 2023. godini su Fakultet za fizičku hemiju i Fizički fakultet.

Na Hemijskom fakultetu BU za smer Nastava hemije, prijavljeno je samo sedmoro brucoša, a mesta ima za 25., dok je na Matematičkom fakultetu u Beogradu, na smeru Opšta matematika, prijavljeno 135 kandidata, a broj planiranih mesta je čak 250.

S.Ć./Blic

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu