Obrazovanje

Vazduhoplovna akademija

Foto: Vikipedija

6. 9. 2023. / 19.39

Budući vazduhoplovci moraju sami da kupe udžbenike

U Beogradu su svi osnovci i srednjoškolci dobili besplatne udžbenike, osim učenika Vazduhoplovne akademije. Grad kaže da se škola nije prijavila

Učenici Vazduhoplovne Akademije su očekivali da će ove školske godine učiti iz udžbenika koje im je kupio Grad kao i svi ostali srednjoškolci i osnovci, ali se ispostavilo da će većinu ipak morati da kupe.

Roditelji su o tome obavešteni nekoliko dana pre početka školske godine.

Iz Grada poručuju da su škole bile u obavezi da im dostave izbor udžbenika i potrebne količine za sve đake, da je obezbedio sve zahteve koje su škole ispostavile, kao i da su finansirali samo one knjige koje su u Katalogu udžbenika, koje je odobrilo Ministarstvo prosvete.

Primera radi učenici trećeg razreda – smer Tehničar vazdušnog saobraćaja dobili su besplatno udžbenike za srpski jezik, matematiku, strani jezik, Aerodinamika i struktura helikoptera, Prva pomoć, a sami će morati da kupe još 12 knjiga.  Svaka košta 2.000 do 2.100 dinara. To znači da roditelji moraju da plate odmah 24.000 dinara.

Prethodnih godina su udžbenike plaćali na rate, zato što bi ih još na proleće, naručivali preko škole. Ove godine moraće da plate odjednom.

S.Ć./Euronews

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu