Poplave u Srbiji

Ministar kod srušenog Starog mosta. Goran Vesić danas u Adranima

17. 6. 2023. / 17.24

Čačak: Mostovi padaju kao kule od karata

Jutros se srušio Stari most na Velikoj Moravi. Ministar Vesić je rekao da infrastruktura u Srbiji "nije idealna" jer u nju nije ništa ulagano decenijama. Stanovnici se pitaju zašto država i Grad Čačak nemaju novca za most, a imaju za stakleni vidikovac

Mostovi na teritoriji Čačka padaju kao kule od karata, a lokalna i republička vlast naveliko najavljuju gradnju staklenog vidikovca na vrhu Kablara, piše Ozon pres.

To bi valjda tako trebalo da bude po prioritetima aktuelne vlasti u Srbiji.

Najnoviji je srušen jutros, Stari most, na Velikoj Moravi, na putnom pravcu Mrčajevci-Slatina. Meštani već nekoliko godina unazad upozoravaju nadležne iz čačanske vlasti da taj most nije bezbedan za saobraćaj.

Dug je 98 metara. Izgrađen je sredstvima meštana 22 moravska sela, Skupštine opštine i više radnih organizacija. Graditelji mosta bili su vojnici iz jedinice starešine Kartela Malića iz Obrenovca i radnici Preduzeća za puteve "Titovo Užice“ radna jedinica "Čačak“. Most je izgrađen u rekordnom roku za tri meseca, i koštao je 16 milijardi ondašnjih starih dinara. Završen je 12. decembra 1987.

U junu 2020. godine usled velikih poplava koje su pogodile čačanski kraj i zapadnu Srbiju, oštećen je jedan od nosećih stubova Starog mosta. Milicija je odmah počela da odvraća vozače da koriste ovu prečicu ka Ibarskoj magistrali.

Postavljen je i znak zabrane prelaska teških vozila preko mosta, ali je dozvoljen putnički saobraćaj. Nedugo zatim, zabranjen je saobraćaj u potpunosti, osim za teško natovarene kamione koji voze materijal za gradnju Moravskog koridora.

Od silnih obećanja da će most biti saniran nije bilo ništa i most se jutros srušio u Moravu, na svu sreću u trenutku kada nikoga nije bilo na njemu, tako da nije bilo ljudskih žrtava.

Juče, dakle jedan dan pre nego što se most srušio u reku, preko njega je na desetine vozila i više stotina građana prelazilo sa jedne na drugu stranu Morave.

Goran Vesić, ministar građevinarstva koji je danas zbog toga došao do srušenog Starog mosta, rekao je da infrastruktura u Srbiji "nije idealna" jer u nju, kako je rekao, nije ništa ulagano decenijama.

"Uzalud su mostovi ili putevi ukoliko ih niko ne održava“, rekao je ministar kod srušenog mosta, i najavio da će se založiti da se donese zakon o održavanju putne infrastrukture.

"Gradska vlast u Čačku je uradila je sve što je trebalo. Tražili su novac od Ministarstva građevine za njegovu rekonstrukciju i tada je procenjeno da most prvo treba da se rekonstruiše, za šta smo iz budžeta izdvojili 500 miliona dinara. U međuvremenu je urađen projekat, čak su počeli i pripremne radove“, rekao je Vesić.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović je rekao da iako je saobraćaj preko mosta bio zabranjen zbog ranijih oštećenja, meštani su ga koristili kako bi skratili put do Čačka ili Adrana.

Pre devet meseci urušio se viseći most u Ovčar Banji i odneo dva ljudska života. Istraga o tome šta se dogodilo i ko je odgovoran još uvek traje, ali nepobitno je da se most  srušio zbog neredovnog održavanja i nebrige nadležnih, kao i neadekvatnog upozorenja da je prelazak preko mosta rizičan.

Za neki dan navršiće se godinu dana od tragičnog stradanja četvorice čačanskih mladića upravo na mostu na Kamenici, kada je njihovo vozilo sletelo u reku. I ta istraga još uvek traje i ne nazire se da će javnost u skorije vreme biti obaveštena o tome ko je krivac za tu nesreću, ko to nije uradio šta je trebao da uradi kako bi ovaj putni pravac bio bezbedan.

Od jutros, preko 20.000 građana koji su koristili Stari most moraće ubuduće da prelazi skoro 40 kilometara da bi prešlo sa jedne na drugu stranu Morave. Čačani smatraju da aktuelna vlast u Srbiji i Čačku nije sposobna da održava nešto što je nekadašnja vlast izgradila za dobrobit građana.

Pitaju se zašto je, dok mostovi padaju i odnose ljudske živote, prioritet gradnja staklenog vidikovca na Kablaru, za koju u narodnoj kasi ima novca, a za popravku mostova – nema.

S.Ć./Ozon pres/N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu