Ekonomija

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

22. 2. 2023. / 9.41

Cena rata u Ukrajini: Gubitak svetske privrede 1600 milijardi dolara

Godinu dana od invazije Rusije na Ukrajinu svet se okrenuo naglavačke. Svetsku privredu je Putinov rat, na koji je Zapad odgvorio najžešćim ekonomskim sankcijama u istoriji, prema jednoj studiji do sada koštao preko 1600 milijardi dolara. Trošak za tekuću godinu procenjuje se na oko 1000 milijardi dolara

Napad Rusije na Ukrajinu meri se u stotinama hiljada mrtvih, globalna bezbednosna struktura kakva je postojala pre godinu dana se raspala, svet je zabrazdio u novom hladnom ratu, a globalnu privredu je pogodila rekordna inflacija. Prema studiji Instituta nemačke privrede (IW) iz Kelna rat u Ukrajini je globalnu privredu za godinu dana koštao "znatno više od 1600 milijardi dolara“, a u 2023. će smanjenje proizvodnje širom planete koštati najmanje još 1000 milijardi dolara, prenosi nemački “Špigel”.

Model računice IW-a za osnovu uzima bruto društveni proizvod (BDP), a predviđanja počivaju na prognozama Međunarodnog monetarnog fonda. Pritom su ukršteni izveštaji o faktičkom razvoju BDP-a u 2022. i prognoze za 2023, sa prognozama pravljenim pre izbijanja rata u Ukrajini 2021. godine.

Studija pokazuje kako je jedna od posledica rata bila poremećaj u prozvodnji i snabdevanju repromaterijalima. Inflacija je širom sveta skočila i negativno uticala na kupovnu moć potrošača, a “zbog nesigurnih ekonomskih perspektiva, povećane cene finansiranja koja je posledica rastućih kamatnih stopa i opšteg poskupljenja se preduzeća širom sveta uzdržavaju od investicija”.

Autori studije u tekućoj godini očekuju da će ukupni gubici svetske privrede biti manji nego 2022, a razlog za to vide u relaksaciji globalnog tržišta sirovina i energije.

J.H./Spiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu