Vesti

Koliko košta znanje: Radni sto jednog osnovca

Foto: Aleksandar Anđić

8. 8. 2022. / 12.59

Cena školskih udžbenika: U Srbiji pola plate, u regionu besplatni

Stranka slobode i pravde predložila je da Grad Beograd rebalansom uštedi novac za besplatne udžbenike osnovaca. Bila bi to prilika za gradsku vlast da umesto besmislenih troškova pomogne Beograđanima. Cena kompleta udžbenika za starije osnovce je oko polovine prosečne srpske minimalne plate. Ako imate mlađu decu, i cena je niža. U regionu udžbenici su besplatni

Stranka slobode i pravde (SSP) predložila je danas da Grad Beograd ove godine rebalansom budžeta uštedi na tabletima i "drugim nedefinisanim uslugama u budžetu" i da za taj novac nabavi udžbenike za sve učenike od prvog do osmog razreda, kao i za sve beogradske srednjoškolce.

Predsednica beogradskog odbora SSP Mila Popović je u pisanoj izjavi naglasila da SSP predlaže i da se u planiranom rebalansu budžeta obezbedi novac za po jedan besplatan obrok u školama, za sve beogradske osnovce i srednjoškolce. Umesto "besmislenih i sumnjivih troškova", gradska vlast može direktno da pomogne Beograđanima tako što će njihova deca dobiti od svog grada nešto što će im zaista koristiti i olakšati im školovanje, predlaže Mila Popović.

"Ako je novca bilo za ‘tajnu’ nabavku tableta koji se ne koriste u nastavi, ima i za udžbenike i obroke", zaključila je Popović.

Nova školska godina počinje za tri nedelje. Cena kompleta udžbenika za starije osnovce je oko polovine prosečne srpske minimalne plate. Ako imate mlađu decu, i cena je niža.

Za prvi razred osnovne škole komplet od 10 udžbenika izdavačkih kuća Klet i Zavoda za udžbenike košta 7.724 dinara odnosno 8.440. Trinaest Kletovih knjiga za drugi razred košta 9700 dinara a deset u Zavodu 9343 dinara.

Za peti osnovne, 14 knjiga koje se odnose na glavne predmete a objavio ih je Klet koštaju 12.050 dinara,  dok su one iz Zavoda nešto jeftinije – 11. 376 dinara.

Osamnaest knjiga Zavoda za udžbenike za najvažnije predmete sedmaka su 13.244 dinara, a u Kletu -15.050. Za 19 knjiga osmaka treba platiti 12.709 u Zavodu, dok je cena 18 knjiga u Kleti 15.980 dinara

Roditeljima koji kupuju udžbenike preko škole omogućeno je da ih plate u ratama, pa će tako komplet od 18 knjiga za šesti osnovne od 16.283 dinara moći da se plati u šest rata. Ako kupite i četiri knjige lektire, dodaćete još 920 dinara.

Lektira je inače najniža stavka na spisku – u jednoj školi iznosi 660 dinara.

U Srbiji nema besplatnih udžbenika, u regionu ima.

U Republici srpskoj su besplatni za niže osnovce, a u Banjaluci za sve razrede. U Sloveniji đaci do trećeg osnovne dobijaju besplatne udžbenike i ne vraćaju ih, a ostali, od četvrtog do devetog razreda, dobijene besplatne udžbenike vraćaju na kraju školske godine. Sredstva za besplatne udžbenike dobijaju se iz državnog budžeta.

U Hrvatskoj takođe. Zakonom je regulisano da su besplatni udžbenici vlasništvo škole.

Crna Gora osnovcima poklanja udžbenike. U Bosni i Hercegovini udžbenici se kupuju.

Pravo na besplatne udžbenike osnovne škole u Srbiji  omogućeno je Programom za nabavku nastavnih sredstava, za posebne kategorije učenika i polaznika.

S.Ć./ FoNet/NovaS

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu