Obrazovanje

Foto: Vreme

28. 6. 2023. / 19.19

Cene besplatnih udžbenika: Previsoke su za Ministarstvo prosvete

Na tenderu za besplatne udžbenike, Ministarstvo prosvete odbilo je 12 izdavača zbog previsokih cena. „Niže od 2,2 dinara po stranici ne može“, smatra Aleksandar Kavčić

Ministarstvo prosvete još uvek nije ugovorilo kupovinu udžbenika za učenike koji imaju pravo da ih dobiju besplatno, iako je je uobičajeno da se svi ugovori dodele i zaključe 21. i 22. juna. Razlog kašnjenju su cene koje je ponudila većina izdavača, više su nego što je Ministarstvo predvidelo.

Pravo na besplatne udžbenike imaju deca osnovnih škola iz socijalno ugroženih porodica, učenici sa smetnjama u razvoju, daroviti učenici, treće i svako naredno dete do četvrtog razreda, i učenici koji ne idu u školu po individualnom planu.

Kako je objavila "Nova ekonomija“, Ministarstvo prosvete je u okviru tendera prihvatilo ponude samo šest izdavača, dok je 12 preostalih odbilo.

Prihvaćene su ponude Vulkana, Zavoda za udžbenike, Kruga, Matematiskopa, Gerundijuma i Saznanja, a odbijeni su Albas, Freska, Klett, The English Book, Akronolo, Bigz školstvo, Data Status, Kreativni centar, Nova škola, Eduka, Novi logos i ArhiKnjiga.

Izdavačima čije ponude nisu prihvaćene, Ministarstvo je omogućilo drugi krug tendera uz uslov da prilagode cene, što je  u praksi značilo sniženje i do 25 odsto, kako kome. Visinu sniženja je odredilo Ministarstvo. Taj uslov je prihvatio samo Krug, pa je samim tim i sklopio ugovor sa Ministarstvom

Aleksandar Kavčić, čija je Fondacija "Alek Kavčić“ suvlasnik izdavačkih kuća Nova škola i ArhiKnjiga,  rekao je za "Novu ekonomiju“ da su cenu spustili do "minimalne od 2,2 dinara po stranici“, ali je Ministarstvo ocenilo da je i to previše.

"Ministarstvo prosvete je na kraju odbilo da kupi udžbenike iako smo mi ponudili najnižu moguću cenu koja je toliko niska da je jednostavno nemoguće za niže (od toga) odštampati udžbenike i izvršiti distribuciju. A Ministarstvo je sada te cene odbilo sa obrazloženjem da su previsoke“, kaže Kavčić.

On dodaje i da je "potpuno nejasno“ koji su bili kriterijumi za zahtev da se neke cene spuste, a da se druge prihvate.

"Nekima se traži da se spusti malo, a nekima više“, kaže Kavčić, koji situaciju ocenjuje kao "potpuno haotičnu“.

Klett je u prethodnim godinama bio najveći dobavljač udžbenika koje kupuje Ministarstvo prosvete. Ove godine međutim nisu pristali da spuste cene za 5,7 odsto, koliko je Ministarstvo tražilo, već su ponudu umanjili za 4,9 odsto.

Posle toga ugovor nije sklopljen, ali u Klett-i smatraju da je to uobičajena procedura i očekuju da će "se u slučaju javnih nabavki za socijalno ugroženu decu sigurno pronaći model u što kraćem roku“.

Nije loše znati da se cene koje su naveli izdavači ne razlikuju od maloprodajnih, dakle od onih koje će platiti roditelji koji kupuju udžbenike.

S.Ć./Nova ekonomija

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu