Vesti

I dalje bez promena: sa prelaza Jarinje

Foto: Tanjug

21. 4. 2022. / 19.57

Beograd i Priština: Bez dogovora o tablicama

Ni šest meseci pregovora nije bilo dovoljno da se Beograd i Priština dogovore oko jednog pitanja – kako će u budućnosti izgledati registarske tablice. Ko je manje konstruktivna strana pokazaće vreme, a građani će i ubuduće stikerima morati da prelepljuju simbole Srbije odnosno Kosova prilikom putovanja preko graničnih prelaza. Tako će to privremeno „stiker rešenje“ ostati na snazi još neko vreme

S.P
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi potvrdio je u četvrtak da celodnevni sastanci delegacija Srbije i Kosova ni ovog puta nisu dali rezultate, što znači da dogovora o registarskim tablicama nema. Bisljimi je medijima rekao da dobre vesti ne može da saopšti dodajući da je radna grupa Kosova juče ponovo pokušala da izađe sa nacrtom predloga koji bi danas bio prosleđen na diskusiju.

"Nažalost, nema spremnosti srpske strane da dogovorimo moguće rešenje u okviru predviđene treće tačke sporazuma od 30. septembra“.

Bisljimi je ocenio da je srpska strana tokom svih šest meseci pokazala vrlo malo interesovanja, baveći se "marginalnim elementima koji pokazuju da jednostavno žele da sabotiraju rad radne grupe“.

Kako kaže, današnji pregovori pokazali su "gorku činjenicu“ da srpska strana ne želi rešenje i dodao da je Priština predlagala prelaznu opciju koja bi odgovornost sa radnih grupa prebacila na glavne pregovarače na period od trideset dana, što je zvanični Beograd odbio.

"Ni ovde Srbija nije bila spremna da sarađuje, tako da mogu da kažem da je propala ideja da se postigne dogovor o registarskim tablicama“, zaključio je Bisljimi.

Nakon nemira na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak dve strane su se 30. septembra prošle godine dogovorile da će u narednih šest meseci doći do predloga kao konačnog rešenja za pitanja registarskih tablica između Kosova i Srbije. Međutim, taj rok je istekao a rešenja i dalje nema. To bi onda trebalo da znači da će se nastaviti režim "stikera“, koji je trebalo da bude privremeni.

Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, objavio je danas uoči sastanka da su na stolu bile teme registarskih tablica i implementacije prethodnih sporazume iz dijaloga, kao i "priprema terena za sledeći sastanak na visokom nivou“.

Da li će se i kada sastati "na visokom nivou“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti ni nakon današnjeg susreta nije poznato.

Pošto dogovora o tablicama nema, a sastanak Kurtija i Vučića bar u skorije vreme čini se nemogućim, ni današnji pregovori nisu dali nikakve opipljive rezultate.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon ocenila je danas u Odboru za spoljnu politiku u EP (AFET) da vlast u Prištini ne daje prioritet dijalogu sa Srbijom. Ona je ocenila da je "nova energija imenovanjem izaslanika EU za dijalog“, olakšala razgovore, ali da oni nisu prioriteti aktuelne Vlade na čelu sa Aljbinom Kurtijem. Poručila je da bi to za Kosovo trebalo da postane prioritet i da "Kosovo mora da ima koristi od novog zamaha saradnje sa SAD i EU“ a ne da bude ona "manje konstruktivna strana u dijalogu“.

 

S.P./ FoNet/ KoSSev

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu