Vesti

Predlog komiteta ministara SE sada se šalje Parlamentarnoj skupštini

Foto: Savet Evrope

5. 10. 2022. / 20.04

Članstvo Kosova u SE: Diplomatska pobeda Srbije i demant Prištine

Da se o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope za sada neće diskutovati, obnarodovala je ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović. Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je tu vest odbacilo

S.P
Savet Evrope je danas završio diskusiju o zahtevu Kosova za prijem u ovu organizaciju bez zaključka.

Ovu vest su prvi preneli mediji u Beogradu, ali s akcentom da je to velika pobeda Srbije na zasedanju Komiteta ministara Saveta Evrope (SE) u Strazburu.

Ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope Aleksandra Đurović je izjavila da je "u Savetu Evrope završena diskusija o zahtevu Kosova za prijem u ovu organizaciju bez zaključaka o preciznom datumu stavljanja na agendu SE o ponovnoj raspravi

"Velika je podeljenost koja vlada među zemljama članicama“, izjavila je, zbog činjenice da 12 država ove organizacije nisu priznale nezavisnost Kosova. Đurović je saopštila da takođe postoji i ona grupa zemalja koje smatraju da je pitanje članstva Kosova osetljivo i sa pravnog i sa političkog stanovišta.

Prema njenim rečima, za sada nije poznato kada će ovo pitanje ponovo biti stavljeno na dnevni red Komiteta Ministara.

"Mogu da kažem da ćemo mi nastaviti intenzivnu diplomatsku aktivnost da sprečimo pokušaje da se stavi ovo pitanje ponovo na dnevni red, a posebno da se donese odluka o otpočinjanju procedure za članstvo“.

Vest da je Srbija uspela da ubedi zemlje članice Saveta Evrope da zahtev Kosova za ulazak u ovu organizaciju skine sa dnevnog reda na današnjem sastanku Komiteta ministara u Strazburu, odbacilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kosova.

Zamenik ministarke spoljnih poslova Krešnik Ahmeti je u odgovoru za Radio Kosovo rekao da je ovo lažna vest koja je plasirana iz Srbije.

Zvaničan zahtev za prijem u Savet Evrope Kosovo je podnelo 12. maja ove godine. Prema pravilima Saveta Evrope, zahtev za članstvo moralo bi da se nađe na dnevnom redu u Komitetu ministara gde se o tom zahtevu i glasa. Ukoliko zemlja dobije dvotrećinsku većinu, onda se zahtev prosleđuje Parlamentarnoj skupštini gde bi "za“ podneti zahtev trebalo da glasa dve trećine poslanika. Iz Parlamentarne skupštine, zahtev ponovo odlazi na odlučivanje u Komitetu Ministara.

Prema pravilima Saveta Evrope, jedan od kriterijuma za članstvo je da pristanak za to daju države članice dvotrećinskom većinom. To bi značilo da 31 od 46 država glasa za. Kako stvari sada stoje, u Savetu Evrope Kosovo kao nezavisnu državu priznaje 36 država članica, pa je tako članstvo Kosova gotovo izvesno.

Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine do danas Kosovo je postalo članica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetske banke i Međunarodnog olimpijskog komiteta. Srbija je već nekoliko puta uz pomoć Rusije uspevala da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, poput Uneska 2015. i Interpola 2018. godine.

S.P./Nova.rs/RTK 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu