Region

Kandidat za predsednika Vlade: Miodrag Lekić

Foto: Tanjug

20. 9. 2022. / 8.06

Crna Gora: Dogovor o formiranju nove Vlade

Demokratski front, Demokrate i URA dogovorili su se o formiranju nove Vlade, a kandidat za premijera je bivši ambasador i profesor Miodrag Lekić. Na potezu je Milo Đukanović

Uprkos svim previranjima i političkim krizama u Crnoj Gori, čini se da je nova Vlada na pomolu. Lideri pobjedničkih koalicija sa avgustovskih izbora 2020. godine postigli su u ponedeljak, po drugi put, dogovor o formiranju nove izvršne vlasti. Za mandatara je predložen predsednik Demosa Miodrag Lekić.

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović i njegova partija URA poslednji su pristali na dogovor, te od početka uslovljavali formiranje nove Vlade. Iako se od prvobitnog zahteva da Abazović ostane premijer odustalo, tražili su da zajedno sa Socijalističkom narodnom partijom, koja je takođe bila deo dosadašnje vlade, imaju pedeset odsto resora.

Zahtevali su i da u toj polovini bude i sektor bezbednosti, jer su, kako kažu, borba protiv kriminala i korupcije prioriteti.

Drugi zahtev Abazovića bio je da se sve mora dogovoriti odmah, a ne samo ime mandatara.

Demokratski front i Demokrate Alekse Bečića prihvatili su ove uslove, uprkos tome što je upravo Bečić bio tas na vagi potreban za rušenje manjinske vlade u avgustu.

Prema nekim tumačenjima, ponedeljak je bio zadnji dan da se postigne dogovor, jer bi u suprotnom predsednik države Milo Đukanović mogao tražiti skraćivanje mandata Skupštine i raspisivanje novih izbora.

Crnogorski Ustav ne precizira nedvosmisleno ovlašćenja i procedure u ovom slučaju, ali je svakako postalo jasno da su prevremeni izbori jedino rešenje, ako ni jedna strana ne uspe da obezbedi podršku 41 poslanika. Dogovor o formiranju Vlade inicirali su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Miodrag Lekić ima zavidnu karijeru iza sebe, iskustvo u politici i  ni jednu mrlju u dosadašnjoj karijeri. Na predsedničkim izborima 2013. godine, kao nestranačka ličnost, predvodio je opoziciju protiv tadašnjeg kandidata DPS-a Filipa Vujanovića, te vrlo tesno izgubio – sa svega nekoliko procenata razlike. I jedna i druga strana su tada nakon završetka glasanja proglasile pobede, a ubrzo su se u javnosti pojavile insinuacije da je DPS pokrao izbore.

Tokom republičke vlade Mila Đukanovića od 1992. do 1995. godine, Lekić je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova. Pre toga je bio ambasador SFR Jugoslavije u Mozambiku, Svazilendu i Lesotu, a kasnije i SRJ u Italiji, San Marinu i na Malti. Ima 74 godine.

Demos koji predvodi je na avgustovskim izborima učestovao u koaliciji sa Demokratama.

Predstavnici URA-e i dalje nisu potpisali zajednički dokument o formiranju Vlade, iako su načelno prihvatili sve uslove. Abazović se trenutno nalazi u Stejt Departmantu gde se sastao sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Odlazeći premijer je rekao da se ni ranije nisu skupljali potpisi, već da sada predsednik države mora predložiti Miodraga Lekića za mandatara, jer je očigledno da ima podršku 41 poslanika.

Na potezu je Milo Đukanović.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu