Region

Vlast kratkog daha: Dritan Abazović

Foto: Stevo Vasiljević/Pobjeda

20. 8. 2022. / 7.04

Crna Gora: Pala vlada Dritana Abazovića

Vladi Dritana Abazovića izglasano je nepoverenje. Odlazeći premijer rekao je da su stvari u Crnoj Gori postale mnogo jasnije jer će državom vladati ili građani ili kriminalci, a da je on na strani građana. Pokret URA koji vodi neće biti deo neke nove vlade pre izbora 

S.P
Skupština Crne Gore je u noći na subotu izglasala nepoverenje Vladi Dritana Abazovića, predsednik Pokreta URA. “Za” je glasalo 50 poslanika crnogorskog parlamenta, dok je protiv bio samo jedan. Demokratski front (DF), Socijalistička narodna partija (SNP) lista “Crno na bijelo” i jedan poslanik Demos-a su pre glasanja napustili skuptinsku salu.

Najveću podršku smeni Vlade dale su bivše vladajuće stranke, Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića i Demokrate Alekse Bečića. Inicijativu za smenu Vlade je pokrenuo DPS nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor sa patrijarhom Porfirijem.

Odlazeći premijer je nakon glasanja rekao da su stvari u Crnoj Gori postale mnogo jasnije jer će državom vladati ili građani ili kriminalci, a da je on na strani građana. Ocenio je da je vodio “najkraću vladu”, ali da je ta vlada “donela najteže odluke” i naglasio da pokret URA koji on vodi neće biti deo neke nove vlade, ako bi bila formirana pre izbora.

Svemu ovome prethodila je celodnevna rasprava poslanika DPS-a i Abazovića. Odlazeći premijer je tokom sednice izneo podatke o povezanosti zaplene cigareta u Luci Bar u maju sa kompanijom Bemaks, a da DPS “iz rukava izvlači Temeljni ugovor” zbog akcija policije pada “mafijaška piramida”.

Bemaks je firma koja u Crnoj Gori godinama unazad radi na državnim poslovima, poput izgradnje autoputa. Javna je tajna da je ova kompanija bliska DPS-u i Milu Đukanoviću.

“Sve ovo nastaje zato što postoji samo jedan problem, a on se zove zaplena cigareta u Luci Bar. Ona je pokrenula priču da se ruši Abazović”.

Tokom sednice bio je iznet o predlog o rekonstrukciji vlade u kojoj bi učestvovale sve parlamentarne partije, osim onih koje su podnele inicijativu za smenu Abazovića. Predlog je propao jer za njega nisu glasale Demokrate Alekse Bečića, tasa na vagi koji je odlučivao o budućnosti vlade Dritana Abazovića.

S.P./Vijesti/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu