Vesti

Buduće mesto za dijalog etničkih zajednica: Kuća naciste Džafera Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice

Foto: AgronBeqiriPh

7. 2. 2022. / 18.15

Skandal u Južnoj Mitrovici: Kulturni centar u kući „Kosovskog Hitlera“ parama EU

Kuću nacističkog kolaboracioniste Džafera Deve u Južnoj Mitrovici EU i UNDP rekonstruišu u Regionalni kulturni centar. Kritičiri govore o „šokantnom“, „sramotnom i anticivilizacisjkom“  projektu koji se „izruguje žrtvama nacizma“

Rekonstrukciju kuće "odanog nacističkog saradnika“ Džafera Deve u južnom delu Kosovoske Mitrovice u Regionalni kulturni centar su inicirali i realizuju Evropska unija i Program Ujedninjenih nacija za razvoj (UNDP). To je naišlo na osudu ne samo Srbije, već i Izraela.

"Kosovski Hitler“, čija se kuća pretvara u kulturni centar, bio je saradnik nacističke Nemačke i najodgovorniji za progon Jevreja sa Kosova i Metohije za vreme Drugog svetskog rata. Kao načelnik Kosovskomitrovačkog sreza prvog dana okupacije izdao je ukaz kojim je oduzeta imovina svim Jevrejima pod njegovom jurisdikcijom, a njih 500 je uputio  u logor Staro Sajmište u Beogradu. Bio je pripadnik Nemačke vojne obaveštajne službe Abver. Dok je bio ministar unutrašnjih poslova Velike Albanije stradao je veliki broj albanskih antifašista. Jedan je od osnivača Kosovskog puka dobrovoljne milicije Albanaca koja se transformisala u SS diviziju Skenderbeg poznatoj po brojnim zločinima nad Srbima u Peći. Posle rata je izbegao u SAD. Do penzije je radio u upravi univerziteta Stenford i organizovao antikomunističku albansku dijasporu u Americi. Umro je 1978. u San Francisku.

Rekonstrukcija Devine kuće deo je projekta UNDP-a "Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije“, što čitavu stvar čini još bizarnijom.

Na pitanje medija da objasni ovu svoju aktivnost, UNDP je izrazio zabrinutost  zbog kontroverze koja povezuje prošlost zgrade i trenutni rad na "alternativama za dobrobit lokalne zajednice i dijalog među zajednicama“. U srpskom delu Kosova ovaj odgovor je protumačen kao pranje biografije "Kosovskog Hitlera“. Otkako je počela rekonstrukcija, kosovski ministar odbrane Armend Mehaj zatražio je povećanu pažnju NATO-a zbog "pokušaja destabilizacije u regionu“.

Direktor izraelskog Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof izjavio je da "inicijativa da se oda počast odanom saradniku nacista Džaferu Devi predstavlja ruganje žrtvama nacista i njihovih lokalnih kolaboracionista“. Projekat je nazvao "šokantnim“.

Podsećajući da se "ovim glorifikuje jedan od osvedočenih ratnih zločinaca sa ovih prostora iz Drugog svetskog rata“, Muzej žrtava genocida u Beogradu  smatra da je prenamena tog objekta u Regionalni centar za kulturne aktivnosti Južne Mitrovice u najmanju ruku, "sramotan i anticivilizacijski postupak.“

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja  Maja Gojković zatražila je zaustavljanje projekta naglasivši je da on "grubo ugrožava ne samo dostojanstvo žrtava zločina počinjenih u vreme Drugog svetskog rata i negovanje kulture sećanja, već i napore koji se danas čine u cilju uspostavljanja dijaloga".

U severnom delu Mitrovice ne očekuju pozitivni ishod protesta, zato što je 2015. godine novcem Evropske unije obnovljena i kuća Redžepa Mitrovice, premijera Albanije u vrem nacističke Nemačke. Kustos Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković smatra da su obe rekonstrukcije "promovisanje narativa po kome su kosovski Albanci spasavali Jevreje za vreme Drugog svetskog rata“ pa se zato u Albaniji nakon oslobođenja zateklo njih 2000, a ne činjenica da su Jevreji bežali u Albaniju zato što je imala blagonakloniji odnos prema Jevrejima od nacističke Nemačke.

S.Ć./FoNet/Kosovo-online

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu