Hronika

Vanredna situacija: Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić

Foto: Aleksandar Ćirić/Tanjug

25. 12. 2022. / 23.12

Curenje amonijaka kod Pirota: Proglašena vanredna situacija

Nakon iskliznuća teretnih vagona u nedelju došlo je do curenja amonijaka u blizini Pirota. Vetar štetni gas nosi u pravcu grada. Proglašena je vanredna situacija. Škole neće raditi u ponedeljak 26. decembra. U zdravstvenim ustanovama u Pirotu i Nišu hospitalizovana je 51 osoba

Gradonačelnik Vladan Vasić proglasio je vanrednu situaciju u Pirotu. Južne vesti izveštavaju o oblaku amonijaka koji se bio nadvio nad gradom zbog vetra koji sa mesta na kome se izvrnuo teretni vagon sa amonijakom duva u tom pravcu i u pravcu Dimitrovgrada.

Vasić kaže i da je vrovatno jedna cisterna skliznula u Nišavu i da očekuje posledice po biljni i životinjski svet nizvodno od mesta na kome se to dogodilo. Objašnjava da reakcija amonijaka sa vodom stvara gust dim pa je trenutno teško prići lokaciji.

Inspektori sutra na terenu

RTS saznaje u MUP-u da je do nesreće došlo ispadanjem kompozicije od 20 cisterni iz šina, od čega je najmanje jedna upala u korito reke Nišave, što je izazvalo burnu reakciju amonijaka u kontaktu sa vodom.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Ivan Divac rekao je za RTS da će inspektori Odeljenja za inspekcijske poslove transporta opasnih roba resornog ministarstva sutra ujutro biti na terenu i preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdilo da li je bilo nepravilnosti prilikom transporta amonijaka iz Bugarske za Šabac.

Divac je naveo da su preduzeća "Infrastruktura železnice Srbije" i "Srbija kargo" formirale zajedničku komisiju koja će utvrditi uzrok nesreće.

"Inspektori Odseka za inspekcijske poslove železničkog saobraćaja će, do dobijanja izveštaja komisije, preduzeti mere iz svoje nadležnosti u pogledu kontrole vozila koja su učestvovala u nesreći", dodao je Divac.

Naveo je i da je pošiljalac opasne robe bugarska kompanija Agropolychim, a primalac "Eliksir Zorka fabrika đubriva DOO Šabac", dok je prevoz robe vršilo preduzeće "Srbija kargo".

Građani treba da ostanu u svojim kućama

Gradska vlast Pirota je upozorila građane da ne koriste vodu za piće sa otvorenih nalazišta i javnih česmi jer se amonijaka lako rastvara u vodi.

Do curenja amonijaka i velike koncentracije tog gasa u vazduhu došlo je kod mesta Sopotski han između Pirota i Bele Palanke, nakon što je cisterna teretnog voza iskliznula sa pruge, javile su Južne vesti.

Policija apeluju na građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove i da ne izlaze napolje.

Saobraćaj između Pirota i Bele Palanke na auto-putu i magistralnom putu je bio u prekidu zbog slabe vidljivosti i dimne zavese.

Nezgoda se dogodila oko 16:30 časova, a na lice mesta je upućen veći broj vozila svih dežurnih službi sa specijalnom opremom i zaštitom.

M.N./Južne vesti/RTS/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu